17. sep
Overvåking: Koigen er et sted mange samles i det fine sommerværet. Trenger de å ha et kamera på seg?
FOTO: TUVA KLEVEN
 
Noen må stå opp for folks rett til privatliv
Det er mange gode grunner for at det ikke er bruk for overvåkingskameraer på friluftsområdet Koigen.

Et enstemmig formannskap har gått inn for at de ønsker å bevilge (ukjent beløp) penger til kameraovervåking i regi av politiet i Hamar sentrum.

Det som er det problematiske i denne saken er ikke at formannskapet har gitt penger til å ruste opp de tre eksisterende kameraene i Hamar sentrum, men at de har gitt penger til et fjerde. Det begrunnes fra rådmannen sin side at dette ikke er en prinsipiell sak, men en sak av ren budsjettmessig karakter.

Videre begrunnes det med at det har vært tilfeller av narkotikahandling på Koigen og dette var noen varaordfører, Geir Byberg hadde sett med egne øyne. Uttalelsene fra formannskapets representanter var alle like. De ønsket å få bukt med narkotikahandelen på Koigen. Der er Unge Venstre og Venstre helt enig med formannskapet – vi må få bukt med narkotikahandelen og den bør bort fra Koigen.

Det Unge Venstre og Venstre derimot ikke er enige i er løsningen. Å sette opp et overvåkingskamera mener vi for det første ikke er veldig preventivt med tanke på narkotikahandel. Ved å sette opp kamera på Koigen vil ikke det føre til at narkotikahandelen forsvinner, tvert imot, den flytter seg til et sted litt utenfor kameraets rekkevidde. Så det er ikke dermed sagt at Koigen blir narkotikafritt.

Målet vårt som politikere bør også være å hjelpe disse menneskene ut av narkotikamiljøene. Dette er også ofte snakk om unge mennesker som kanskje kan ha andre problemer og som også kanskje trenger noen å snakke med. Derfor må vi gjenopprette Ungdomskontakten og en livsnøytral ungdomsklubb med trygge voksen personer. Et annet tiltak til å gjøre Koigen mindre attraktivt for narkotikahandel, er som ordføreren sier, å ha mer gatebelysning slik at det ikke blir noen «mørke bakgater».

En annen grunn til at Unge Venstre og Venstre er uenige i løsningen, er fordi den krenker den enkeltes rett til privatliv og deres personvern. «Kameraovervåking av parker, strender og lignende rekreasjonsområder som er tilgjengelig for allmennheten, er bare tillatt når behovet for overvåking klart overstiger den enkeltes interesse av ikke å bli overvåket», jf. Personopplysningsloven §33a.

Derfor er det en skummel utvikling at man i større grad tyr til overvåking som første løsningen på alle problemer. Det bør i så fall være siste utvei. Det er en stadig økning av overvåking i dagens samfunn, og vi kunne lese i HA 27. mai at Hamar er på toppen blant overvåkningskamera som politiet har.

Argumenter som at «du har ingenting å skjule, så hvorfor være imot overvåking da?», synes vi ikke holder mål. Når du sitter hjemme på ditt eget toalett, så låser du døra. Er det fordi du har noe å skjule? Antagelig ikke, men du setter fortsatt pris på privatliv. Akkurat slik vi burde sette pris på privatliv også i det offentlige rom. Noen må stå opp for din rett til privatliv, noen må være kritiske til økning av kameraovervåking og ikke ta på det med letthet, slik formannskapet har gjort. Det gjør ikke Hedmark Unge Venstre og Venstre.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke