15. sep
 
Noen svar - og et spørsmål
Midtøsten.

Publisert: 25.nov.2015 04:00
Oppdatert: 25.nov.2015 11:03

Jeg har tillatt meg å delta i den offentlige debatten om temaer som klima, miljøutvikling, migrasjon og palestinernes rettigheter, og jeg har tydeligvis provosert ganske mange – akkurat som forventet. La meg kort få svare på noen av de motangrepene som har kommet.

1. Jeg kom i skade for å skrive at Palestina «alltid» har vært okkupert av regionale stormakter. Det er selvsagt upresist. Det gjelder bare fra omkring 700 f.Kr., da området ble okkupert av assyrerne. Men, kanskje man skal kalle hebreerne (hvorav jødene var en undergruppe) for okkupanter også? Det bodde jo folk i området da de kom dit. Byen Jeriko var på det tidspunktet omkring 7.000 år gammel.

2. Den nålevende og høyst oppegående jødiske historikeren Ilan Pappe, påstår hårdnakket at Israel ikke er så demokratisk som mange her i landet hevder. Det er ikke bare i hæren palestinerne ikke får delta – de er også utsatt for omfattende yrkesforbud.

3. Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt palestinerne er en nasjon, så er det vel bare de selv som kan avgjør det.

Kilder:

Ilon Pappe: The Ethnic Cleansing of Palestine

Eugene Rogan: The Arabs

Eugene Rogan & Avi Shlaim: The war for Palestine

Bernard Lewis: The Middle East

Nur Masalia: Expulsion of The Palestinians

4. Til migrasjon: Alf Rønning kaller mennesker som kommer fra brutal krig for «useriøse asylimmigranter». Dette er noe av det mest skammelige jeg har sett på trykk. Hvorfor kan han ikke reise en tur til Aleppo og se på forholdene?

5. Ingen kommune med etnisk mangfold er vellykkede, er det en som skriver i dag. Hva da med kommuner som Ringsaker, Hamar eller Oslo? Er de mislykkede?

6. Jeg skal la klima- og miljødebatten ligge. Den har heldigvis begynt å utvikle seg uten min deltakelse.

Så et spørsmål: Hvorfor er det så ytterst få aktive politikere som deltar i debatten om de ovennevnte temaene? Fra mitt eget parti, Ap, er det taust om i graven, og jeg har heller aldri opplevd å få en eneste kommentar fra noen i partiet om det jeg skriver. Ønsker man bare å sitte på gjerdet og se hvilken vei vinden blåser? Er politikerne redde for å provosere noen og kanskje miste en stemme eller to? Jeg synes dette er ynkelig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke