hacklink
18. sep
Ulvemeldingen: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen presenterer den nye stortingsmeldingen om ulv, fredag.
Foto: Berit Roald, NTB scanpix
 
Nok er nok!
Så har regjeringens ulvemelding blitt presentert. Igjen er det en fersk statsråd fra Oslo-gryta, uten særlige forhåndskunnskaper som har båret den fram.

Publisert: 22.mar.2016 04:00
Oppdatert: 22.mar.2016 09:51

Men det er de samme folkene og det samme miljøet som har produsert den.

Én innrømmelse fra Vidar Helgesen er ny: Bernkonvensjonen pålegger oss ikke å ha en ulvestamme.

Men det er av begrenset verdi, nesten 20 år etter at hans kollega, som presenterte rovvilt-melding nummer to, hevdet det motsatte og fikk Stortingets flertall med på det. Når det ikke vises noen vilje til å innrømme at dagens rovviltsituasjon er resultatet av et kontinuerlig forvaltningsregime, bygd på den løgn at vi er forpliktet til å bygge opp egne levedyktige bestander av alle de store rovdyra i Norge, vil uretten mot det mindretall som rammes, bare fortsette.

Igjen får vi servert det sirkelbevis at ulven i Norge er truet fordi den står på rødlista, og den står på rødlista fordi den er truet.

Jeg har i tretti år engasjert meg gjennom de demokratiske kanaler som har vært tilgjengelige for å forsvare min bygd og mine sambygdinger mot den trussel mot hele vår livsform som det nye rovdyrregimet representerer. Jeg har deltatt i offentlig debatt, vært med på å bygge opp en folkelig organisasjon og fremmet mine synspunkter gjennom et politisk parti sammen med en rekke innsiktsfulle, ansvarsbevisste mennesker med tro på at demokratisk opptreden nytter. Vi har vært villige til å svelge nederlag ut fra den selvfølgelige innstilling at flertallet avgjør.

Men det var ikke bestandig flertallet som avgjorde. Noen tok snarveier og rendyrket manipulasjonens kunst. Nå er det bare å erkjenne at vi ble lurt. Våre folkevalgte har også blitt lurt eller lot seg lure. Pressen har sviktet sin oppgave gjennom årtier. Siste eksempler: Landets viktigste avis, Aftenposten, inneholder ikke ett ord om Ulvemeldinga dagen etter at statsråden hadde sin pressekonferanse. Og NRKs fremste politiske kommentator påstod i ett av sine spørsmål på den samme pressekonferansen - ut av løse lufta - at et fylkesparti i Hedmark har vedtatt at «Bernkonvensjonen ikke bør gjelde».

Jeg har gjennom to år kontinuerlig forsøkt å få oppmerksomhet omkring det forhold at Stortinget i 1997 ble lurt. De politikerne som har fått åpne spørsmål om forholdene, har trygt kunnet tie dem i hjel.

Løpet er kjørt. Hvilket sluttresultat et nytt stortingsforlik vil bringe, er uinteressant for dem som blir mest berørt av det. Det kan bli litt bedre eller litt verre enn i dag. Men det vil være dypt umoralsk, dypt udemokratisk og til ubotelig skade for hele samfunnet.

Jeg deltar ikke i dette spillet lenger. Jeg har andre ting å gjøre. Nok er nok.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke