Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Nordhus-effekten
Hemsedalsaken

Publisert: 17.aug.2016 04:00
Oppdatert: 17.aug.2016 10:20

Den er sikkert ikke glemt ennå, Nordhus-effekten. Skapt av den dyktige, og eminente forsvarsadvokaten fra Bergen – høyesterettsadvokat Alf Nordhus. I store og viktige straffesaker viste han sin briljans og skarpsindighet i retten, og vant gjerne sine saker. Til slutt så ofte at han skapte sitt eget renomme, Nordhus-effekten. Ti lagrettemedlemmer, eller flertallet her, stemte så ofte for hans påstander om frifinnelse, at det vakte stor oppsikt etter hvert.

Kanskje endte hans «effekt» nettopp her i distriktet. To naboer – menn – som bodde gjerde-i gjerde, kom i klammeri nede ved porten. Den ene drepte den andre, på stedet - midt på lyse dagen.

Det var ingen tvil om hvem som begikk drapet. Lagmannsretten i Hamar, ti medlemmer (tilfeldig valgt ut fra Folkeregisteret) skulle bare stemme over om den anklagede hadde begått en straffbar handling. Juryen stemte for adv. Nordhus’ påstand om frifinnelse. Og avgjørelsen var endelig, kunne ikke ankes til Høyesterett. Slik er loven, en straffetiltalt skal dømmes av sine likemenn.

Nasjonen har merket lite til denne merkelige effekten senere. Til nå, i Hemsedal-saken, der tre menn som åpenbart voldtok ei ruset og sanseløs 18 år gammel jente, ble frifunnet – av meddommerne. Av «likemennene». Fagdommerne, juristene – spesialistene – som er satt til å dømme rettferdig etter landets lover, kom til kort.

Hva vil Stortingets medlemmer mene, og hvordan vil de handle, etter en slik rettsavgjørelse? Når fagdommerne – ekspertene – oversees helt, og «likemennene» uten kjennskap til loven, dømmer helt etter eget hode?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke