hacklink
18. sep
VALG: Snart stortingsvalg. Men hvor representative er de politikerne vi skal velge?
 
Norge - fra minst til mest korrupt
Nominasjonsprosesser til Stortingsvalget i 2017 er i gang. Demokrati og politikk handler om tillit til etablerte politiske systemer. Hvordan få det til å bli mest mulig optimalt?

Publisert: 25.okt.2016 15:15
Oppdatert: 25.okt.2016 16:56

En undersøkelse fra Corruption Perceptions Index (CPI), viser at Norge i løpet av få år har gått fra være et av de landene med minst korrupsjon - til å bli Nordens mest korrupte land. Det er derfor på tide å ta opp til grundig diskusjon hvordan man kan forebygge passiv og aktiv korrupsjon, og kameraderi (korrupsjonskulturer). En sterk Tjenestemannslov er et viktig virkemiddel.

Er personer som er medlem i hemmelige brorskapsordener valgbare og representative kandidater for demokratiet? Er det forenlig at en person som har sverget troskap til en hemmelig brorskapsorden - samtidig kan representere et parti og demokratiet i et folkevalgt organ? Hvilket formål og virke har de lukkede brorskapsorganisasjonene? Kan det være slik at det oppstår samrøre mellom folkevalgte organ og det som foregår i lukkede forsamlinger? Et demokrati er avhengig av åpenhet og demokratisk kontroll.

Troverdighet er viktig. Det oppleves slik at noen partier rett og slett lurer sine velgere på valgprogram og saker – for å få stemmer. Og som handler stikk i strid med alle lovnader straks de kommer i posisjon. Det er et under hvor lett slik uredelighet møtes med passivitet av andre partier. Det skaper ikke annet enn politikerforakt.

Hvem får våre politiske folkevalgte impulser fra? I offentlige forvaltning ansettes det for tiden grovt sett bare høyt utdannende. I offentlige utredningsgrupper benyttes for tiden «ekspertutvalg» bestående av stort sett bare høyt utdannede. Trepartssamarbeidet – hvor arbeidstakere er representert - er i praksis opphørt. I offentlige styrer, råd og utvalg – virker det utad som at det er et nettverk av høyt utdannede som er overrepresentert i så godt som alle slike posisjoner. Er det bare folk i bestemte posisjoner og PR- og konsulentbyråer som skal kunne påvirke politikere og beslutninger?

Er valglistene representative for befolkningen og partiene? Eller har vi fått elitegrupper i partiene som hindrer demokratiet? Eksempelvis: 69 stortingsrepresentanter har opplyst at de er imot EU-medlemskap, 78 er for, 12 vet ikke, og 10 har ikke svart. I følge meningsmålinger er 71 prosent av befolkningen imot EU-medlemskap, mens bare 19,6 prosent er for. Avstemninger i Stortinget viser at +/- 148 av 169 Stortingsrepresentanter stemmer for alle krav fra EU/ EØS-avtalen. Det viser at det må skje noe fundamentalt galt i partienes nominasjonsprosesser. Folkemeningen er rett og slett ikke representert.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke