hacklink
17. sep
Kjøpesenter: CC Stadion er den nyeste tilveksten.Foto: Trond Lillebo
 
Norge har Europas største kjøpesentertetthet
I en nylig utkommet bok med tittelen «Kjøpesenterlandet» av Ronny Spaans kan vi lese at Norge har den største kjøpesentertettheten i Europa målt i kjøpesenterareal per innbygger.

Publisert: 06.apr.2017 22:58
Oppdatert: 06.apr.2017 23:39

I 2011 var det samlede kjøpesenterarealet i Norge på 4.300.000 kvadratmeter, eller 0,9 kvadratmeter butikkareal i kjøpesentre per nordmann. Det høres ikke mye ut, men det er mer enn dobbelt så mye som i Sverige. Senere har nok arealet økt.

I Hamar er kjøpesenterarealet per innbygger betydelig større enn i gjennomsnitt for landet. Det begynte med CC Mart’n som er Hamars eldste kjøpesenter med 8.500 kvadratmeter butikkareal, inklusive vinmonopol. I 2000 fikk vi Maxi Storsenter med et butikkareal på 22.000 kvadratmeter. Så kom CC Stadion på 33.000 kvadratmeter.

I tillegg har vi flere mindre kjøpesentre: Storhamarsenteret, Grandsenteret, Kvartal 48 og Torghjørnet. Disse er på til sammen 15.000–20.000 kvadratmeter, og totalt antall kvadratmeter kjøpesenterareal i Hamar er således omtrent 80.000. Det vil si 2,7 kvadratmeter butikkareal i kjøpesentre per hamarsing. Dette er tre ganger så mye som i gjen-nomsnitt for landet.

Kjøpesentereierne og Hamars politikere hevder at kundegrunnlaget for kjøpesentrene i Hamar er hele Hamar-regionen, og at byens kjøpesentre vil trekke folk til Hamar sentrum. Det sa tidligere ordfører Morten Aspeli før CC stadion ble bygd, og det sier nåværende ordfører Einar Busterud etter at CC Stadion er åpnet. Men det har ikke skjedd.

De store kjøpesentrene utenfor Hamar sentrum, Maxi, CC Mart’n, CC Stadion og Storhamarsenteret, trekker folk vekk fra sentrum, og småbutikkene i sentrum dør. De små kjøpesentrene i sentrum, Kvartal 48 og Torghjørnet, dør også; kanskje fordi de mangler noe?

Kjøpesenteretableringen har formet byene våre, og Spaans kaller det en «planlaus stad-utvikling». Og den planløse utviklingen fortsetter. I Løten har et enstemmig kommunestyre vedtatt å tillate dagligvarehandel på Ånestad ved riksvei 3/25, bare tre kilometer unna Løten sentrum. I Stange åpner Innlandsporten handelspark ved E6 til sommeren. Her blir det søndagsåpen dagligvarebutikk. Og ved E6 i Ringsaker er Obs Rudshøgda oppgradert til et kjempekjøpesenter.

Utbyggerne begrunner disse nye etableringene med at sentrene skal betjene gjenom-gangstrafikken på riksvei 3/25 og E6, og det snakkes spøkefullt om «moderne landeveisrøveri». Men det ties om at kommunenes innbyggere også er en viktig del av kundegrunnlaget.

Men i Rakkestad i Østfold har kommunestyret skjønt det. De har vedtatt at et kjøpesenter utenfor landsbyen skal legges ned, og at handelsaktivitetene skal flyttes til mindre bygg i byens sentrum.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke