Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Norge kan bli verdensledende
Bioøkonomi.

12. mars 2016 leverte NHOs bioøkonomipanel sin rapport til statsministeren, fiskeriministeren og landbruksministeren. NHO har informert om dette på sin nettside og Dagens næringsliv har nevnt saken på nett – ellers har ikke jeg oppdaget noen interesse for dette.

Det er merkelig blant annet fordi økonomi og penger bruke å fange oppmerksomheten overalt i hele verden – også i Innlandet.

Og her dreier det seg om store tall: I Norge i dag har bioøkonomien en produksjonsverdi på 300 milliarder kroner og den sysselsetter 140.000 personer. Utvalgsleder Tore Remman hevder at vi kan bygge landet med fornybare næringer der vi kan omsette for 1.000 milliarder kroner om noen tiår. Laks og ørret kan økes til vel 700 millioner, skogen kan økes til snaut 200 millioner, osv.

Vi kan bli en betydelig mat- og fôrprodusent som eksporter i stedet for å importere for eksempel store mengder soya til fiske- og husdyrfôr som vi gjør i dag. Vi kan bli ledende på prosessering av biomasse, vi kan bli stor på trebaserte byggematerialer, vi kan vi ledende innenfor forskning på helse, utvikling og produksjon av medisiner.

Dette forutsetter at vi tar i bruk (på en bærekraftig måte) tilgjengelig biomasseressurser på land og i havet. Utvalget hevder at ressursene er svært lite utnyttet i dag. Som eksempler nevnes at fiskeproduksjonen kan fire-dobles i årene som kommer, det står 900 millioner m3 tømmer på rot og det årlige uttaket kan økes med 150 prosent. I våre enorme havområder kan det høstes mye mer inn i dag.

For å øke bioøkonomiverdien for landet fra 300 til 1.000 milliarder kroner må myndighetene og næringslivet gjøre de riktige tingene riktig – og fort. Vi klarte det da olje- og gassalderen startet og utvalget mener vi har de beste forutsetninger for å klare det også denne gangen.

Som referanse nevnes at verdien av norsk oljeproduksjon nå ligger på 200 milliarder kroner pr år (1,5 millioner fat/dag og 40 $/fat).

Nå får vi håpe at rapporten og ikke minst mulighetene som ligger i bioøkonomien i Norge blir tema blant myndighetspersoner, i næringslivet og i akademia – også i Innlandet.

De ulike bransjene vil sikkert mene noe om utvalgets konklusjoner, for eksempel synes vi i bioenergibransjen at vi kommer «dårlig» ut, men det viktige nå er å gripe mulighetene det er redegjort for.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke