16. sep
 
Norge taper hvis verden lykkes

Publisert: 03.des.2018 14:16
Oppdatert: 03.des.2018 14:19

Mens EU planlegger for grønn omstilling, planlegger regjeringen å eksportere norsk olje og gass i flere nye mannsaldre. Det kan bli fatalt for både norsk økonomi og verdens klima.

Denne uka varslet EU at det vil gå inn for klimanøytralitet innen 2050. «Vi har ikke råd til å betale prisen for passivitet», sier EUs klimasjef Miguel Arias Cañete. Og Norge har ikke råd til å betale prisen for å sitte igjen i fossilalderen mens vårt viktigste energimarked er i endring.

I dag importerer EU 55 prosent av energien de forbruker, blant annet fra Norge. Dersom unionen lykkes med nullutslipp innen 2050, vil Norge rammes hardt hvis vi ikke er forberedt. Norsk økonomi er i dag avhengig av at EU ikke setter seg ambisiøse klimamål.

Da FN lanserte sin spesialrapport om 1,5-gradersmålet tidligere i høst, var beskjeden klinkende klar: En massiv og umiddelbar omstilling er nødvendig for å begrense oppvarmingen. Forskjellen på 1,5 og 2 grader kan bli skjebnesvanger. Når USA og Brasil sår tvil om målene i Parisavtalen, er det godt nytt at EU tar klimamålene alvorlig.

Norge har imidlertid langt igjen før vi kan skryte av en politikk i tråd med 1,5-gradersmålet. Johan Sverdrup-feltet skal være i drift fram til 2070-tallet, lenge etter at Europa skal og må være fossilfritt. Statsministeren var nylig ute og forsikret om at den som skal slukke lyset på norsk sokkel, ennå ikke er født. Dette utspillet tyder på at hun ikke tar innover seg ulempene ved å henge etter i den grønne omstillingen.

For hvis verden lykkes med klimamålene, vil det ikke lenger være etterspørsel etter norsk olje og gass. Det må politikerne ta med i beregningen når det planlegger energipolitikken for dette århundret.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke