15. sep
Forsvar: Marinejegere og soldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK).Foto: Audun Braastad , NTB scanpix
 
Norges forsvar, keiserens nye klær?
Forsvar: Det står dårlig til med vårt forsvar. Vi vil ikke kunne forsvare oss.

Publisert: 02.mai.2018 12:35
Oppdatert: 02.mai.2018 12:35

Norges evne til å være selvforsynte samt å ha evne/mulighet til å hevde Norges suverenitet må være bærebjelken i å opprettholde Norge som et «Fritt, selvstendig, udelelig og uavhendelig rike». Med andre ord: Norge skal være fritt, selvstendig, skal ikke kunne deles eller selges. Dette er innholdet i grunnlovens paragraf 1 som også følges opp av «Plakaten på veggen».

De som til enhver tid er pålagt ansvaret for dette er Norges forsvarsminister som igjen har Norges forsvarssjef som igjen har Norges forsvar som sitt verktøy for å opprettholde Norge som et fritt land.

Norges forsvarssjef får tildelt en pott penger hvert år. For dette skal han holde et troverdig forsvar, et forsvar som til enhver tid skal kunne slå tilbake ethvert forsøk fra andre «elementer» som ønsker å skade eller true Norges selvstendighet. De som bestemmer størrelsen på denne potten er nasjonens valgte politikere som består av mennesker fra alle landets samfunnslag. Ikke alle har grunnlovens paragraf 1 i tankene når forsvarsbudsjettet bestemmes. Heller ikke alle har avtjent førstegangstjenesten.

Under frigjøringsdagene i 1945 var alle enige om at et nytt 1940 skulle vi aldri ha tilbake. Det var alle enige om. Norge skulle aldri igjen sette seg i samme situasjon som i 1940. Det var ikke måte på all den rosen som tilfalt de som kjempet og falt for at Norge igjen skulle bli fritt. Det ble reist minnesmerker og lagt ned kranser. Den gang sto alle bak de ordene. I dag har de aller fleste fortrengt og glemt de samme ordene.

Dagens forsvar er ikke i stand til å forsvare Norge hvis vi skulle bli utsatt for et overfall. Det finnes omtrent ikke reserver å sette inn. Landets væpnede styrker vil være i mindretall fra dag 1. Vi leier omtrent alt utstyr vi trenger. Vi må også leie våpen. Ammunisjon selges på det sivile markedet billigere enn hva Forsvaret må betale. Skal vi stole på Nato?, både ja og nei. Vi skal ikke la Nato være en sovepute. Vi skal ikke bare regne med å motta hjelp, men vi er også forpliktet til å gi støtte til andre Nato-land. Hvor skal de soldatene og utstyr hentes fra?

Er det et sånt forsvar vi ønsker? Nei. Vi trenger et forsvar som kan stoppe enhver inntrenger, det være seg fra luft, sjø og land. Vi trenger reserver, det får vi ved å gjeninnføre almen verneplikt. Vi må ta vare på kunnskapen og erfaringen våre soldater som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner sitter på. Denne kunnskapen må videreføres til neste generasjon soldater. Denne kunnskap er det blant andre NROFs medlemmer som sitter på. Blir den etterspurt og benyttet? Nei.

Vi har i dag et forsvar bestående av personell med erfaring fra internasjonale operasjoner, de ligger i verdenstoppen og kan møte hvem som helst. Denne kunnskapen må også tas vare på og videreføres til neste generasjon soldater.

Vi ser heldigvis lyspunkter. Vi er i ferd med å få nye kampfly, nye ubåter, nytt artilleri, mye nytt innen transport., man hva med personell? Det er politisk vilje til å øke forsvarsbudsjettet, men er det nok? Må Forsvaret også leie dette utstyret av FLO?

Hva er et lands forsvar? Et lands forsvar består ikke bare av den militære delen med soldater. Et lands forsvar består i å være selvforsynt med mat i form av et beredskapslager, sikker vanntilførsel for befolkningen, motorisert materiell og tilstrekkelig drivstoff. (Noen som husker mob.kort for kjøretøyer?) Vi må ha tilstrekkelig med tilfluktsrom for befolkningen og de skal ikke brukes til lager inntil flyalarmen går. De skal stå klare til å ta imot befolkningen på kort varsel.

Har vi gassmasker til befolkningen? Et helsevesen som kan ta hånd om store mengder såret personell? Sivilforsvaret må fungere. Har vi ubegrenset tilgang til ammunisjon til alt vårt skyts fra håndvåpen til kanoner. Reserve håndvåpen, uniformer, utstyr som trengs for å holde en hær i felten. Sist men ikke minst, har vi reserver av stridende personell, soldater som er oppdatert på det utstyret Forsvaret er satt opp med? Vi har ikke egen produksjon av håndvåpenammunisjon, den kjøpes fra Finland som ikke er medlem av Nato. Et tankekors?

Kan de som er ansvarlig for alt dette stå fram og si at alt dette er ivaretatt og at befolkningen kan sove godt om natta? Hvis ikke så må noen «ta grep» og sikre nasjonen. Hvis jeg tar feil vil jeg sette pris på å bli korrigert.

Sannheten er at det Norske forsvaret har ingenting. Forsvaret leier alt av FLO og Forsvarsbygg.

Dagens forsvar er en hån mot alle de som ga sitt liv for Nasjonens frihet i 1940 til 1945.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke