Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Norgesferie? Nyt drikkevannet!

0
Publisert: 16.jul.2015 04:00
Oppdatert: 16.jul.2015 06:53

Sju av ti nordmenn ferierer i Norge i sommer. Selv om det iblant kan komme for mye vann fra skyene, er det heldigvis stort sett godt vann i springen!

Når nordmenn drar på utenlandsferie, er det ofte til varmere strøk hvor solen skinner store deler av ferieoppholdet. Det er viktig å sjekke vannkvaliteten dit man kommer. Kan man drikke vann fra springen eller må man kjøpe dyrt flaskevann?

Ifølge NHO Reiseliv ferierer nesten 70 prosent av oss innenlands i sommer. Dessverre viser værmeldingen at det mange steder er kaldt og fuktig sommervær. Trøsten kan være at man normalt ikke behøver å bekymre seg over kvaliteten på vannet i springen. SSBs statistikk viser at 99 prosent av oss som fikk vann fra kommunale vannverk i 2014, fikk drikkevann med tilfredsstillende hygienisk kvalitet gjennom hele året. Det er svært gode resultater sammenlignet med andre land.

I Norge drikker vi vann fra springen, tar oss en dusj og spyler ned i toalettet med den største selvfølge. Grunnen til at vi kan gjøre det, er at vi er en velsignet vannrik nasjon som siden 1850 gradvis har bygget ut vann- og avløpsinfrastrukturen til den i dag dekker behovet for om lag 90 prosent av innbyggerne. Til sammen er det 1.600 vannverk og 2.700 avløpsanlegg i Norge, som eies av kommunene, kommunale selskap eller samvirker.

10 prosent av oss bor i spredtbygde områder med egen vannforsyning. I tillegg har mange av oss hytte med egen brønn eller annen løsning som dekker vannbehovet. Ifølge Folkehelseinstituttet kan vannkvaliteten i spredt bebyggelse og på hytter variere en del, og sykdomsutbrudd som skyldes dårlig drikkevann forekommer med jevne mellomrom. For hytteeiere og huseiere i spredt bebyggelse kan det være gode råd å finne i den nye brosjyren som Folkehelseinstituttet har utgitt og som kan lastes ned på www.fhi.no: «Drikkevann i spredt bebyggelse og på hytta».

De kommunale vann- og avløpstjenestene finansieres av vann- og avløpsgebyrer fra abonnentene, i henhold til det såkalte selvkostprinsippet. En gjennomsnittlig husstand betaler i 2015 kun 8.700 kroner samlet for vann og avløp (inkl. mva.), dvs. 24 kroner døgnet. Sammenlign gjerne med hva du betaler for strøm og mobiltjenester, og husk at vann- og avløpsanleggene koster atskillig mer enn infrastruktur for strøm og mobil. Vann på flaske koster 1000 ganger mer enn vannet i springen!

Selv om vi stort sett har gode vann- og avløpstjenester i Norge i dag, må infrastrukturen stadig forbedres slik at tjenestene tilfredsstiller alle krav til kvalitet og sikkerhet framover. I Norsk Vanns rapport «Investeringsbehov i vann- og avløpssektoren» er det estimert et investeringsbehov på 490 mrd. kr fram til 2030, for å takle stadig mer ekstreme nedbørmengder, for å sikre en forsvarlig fornyelse av ledningsnettet for vann og avløp m.m. Så vann- og avløpsgebyret må økes i årene framover i mange kommuner, for å unngå å overlate en stor regning til barn og barnebarn. Vi er uansett privilegerte her i vannrike Norge, sammenlignet med store deler av resten av verden.

Nyt vannet i springen i sommer!

Direktør Norsk Vann, Hamar

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke