hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Norske strømpriser

Publisert: 17.aug.2017 12:58
Oppdatert: 17.aug.2017 12:58

Før 1991 dekket hvert kraftselskap i Norge sitt område og bestemte prisen. I 1991 fikk vi energiloven som gjorde elektrisk strøm til vare. ESA (overvåkingsorgan for EØS-avtalen) krever at strømmen skal baseres på markedspris. Dermed ble det vanskelig å få til avtaler som industrien kunne leve med. Investeringer i industrien stoppet opp og nedleggelser kom etter hvert. Hadde Norge funnet olja etter EØS-avtalen, ville den også blitt rammet av EUs konkurranseregler.

NVE mener kraftprisen vil øke med 30 prosent fram til 2030. Det er to årsaker til det; utbygging av eksportkabler og øking av kvotepriser på CO2. Det er beregnet en eksportmulighet på 70 TWh i 2030. Det er halvparten av all norskkraftproduksjon. Frp åpner for å bygge ut fredede vassdrag for å skaffe mer strøm til eksport. Målet er at Norge skal bli best i EU-klassen ved å åpne døra for EUs femte frihet, fri flyt av energi over landegrensene.

Når kablene er lagt er det kun ved nasjonal strømkrise Norge kan hindre eksport. Alt annet rammes av EUs konkurranseregler.

Når du leser av strømregninga ser du at nettleia er like høy som strømregninga. Utbygginga av strømnettet for å bringe strømmen til eksportkablene skal norske forbrukere betale. Kostnadene er mellom 80 og 140 milliarder kroner. Antagelig ender vi med den høyeste strømprisen totalt i Norge, (i forhold til EU-landene) i et land som fra naturens side har mest miljøvennlig kraft.

Det er vanskelig å forstå hvorfor Norge og Sverige skal subsidiere vindkraft for eksport. Hvorfor lages det ikke vindmøller i det skotske høyfjellet?

I meldingen om energiunionen skriver EU-kommisjonen; «EU vil fortsette å integrere Norge fullt ut i unionens indre energipolitikk,» Hvordan kan de det, vi er ikke medlem i EU?

I 2001 tvang EU gjennom avvikling av det norske gass-samarbeidet. I tillegg til tap av politisk styring over gass-sektoren, har disse EU-tilpasningene antagelig påført Norge flere milliarder kroner i årlig tap, ifølge Olje og energidepartementets beregninger.

Norge er en stor eksportør av energi, mens EU er nettoimportør. Energiunionen overfører makt og myndighet fra Norge til EU.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke