25. apr
Pølser: Vi som vet hvordan pølser blir til.Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB scanpix
 
Norsvin og Nortura burde være søvnløse
Dyrevelferd: Det foregår en nådeløs behandling av dyr.

Publisert: 10.jan.2018 13:45
Oppdatert: 10.jan.2018 13:50

«Den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn», sa en av de mest prominente lederne i det 19.århundre, Otto von Bismarck.

Vi som har sett de opprørende bildene og videoklippene fra Mattilsynets besøk hos norske svineprodusenter rett før jul, begynner å forstå hva han mente.

Syke, redde, stressede, frustrerte, døende og døde griser var det vi fikk se. Griser uten et liv, griser hvor døden ble en befrielse.

«Norske griser har det bedre enn griser i de aller fleste andre land, takket være målrettet forbedringsarbeid gjennom mange år,» hevder Nortura på sin hjemmeside. Administrerende direktør i Norsvin, skriver på Norsvins hjemmeside at han er trygg på at produksjonsbøndene og verdikjedene rundt dem, vil klare å gi svinenæringen et solid løft dyrevernmessig, fordi han vet at produksjonsbøndene har fokus på kvalitet og etikk.

Kjøtt- og eggbransjens Animalia, skriver på sin hjemmeside at norske bønder er glad i dyrene sine- og jobber hardt for at de skal være friske og ha det bra.

Mattilsynets direktør, Harald Gjein, som har en bakgrunn som Norsvin-sjef, hevdet i flere aviser i sommer, at dyrevelferden i Norge som helhet er god.

Har vi grunn til å tro på disse fine ordene?

Vi leser nærmest daglig, både i lokal og rikspresse om alvorlige brudd på dyrevelferdsloven. Vi leser om forferdelige forhold for grisen – i alle ledd. Både om dype liggesår på purkene, alt for store grisekull, fiksering av purkene, avbitte haler på unggrisene, nitriste og trange betongbinger, overfylte slaktebiler på vei til slakteriene – og om regelrett tortur knyttet til bedøving og slakt.

Bondelaget skryter av at Norge er det landet, etter Island, som bruker minst antibiotika- og tar det som et bevis for at dyrene i Norge har det så bra. Vi begynner nå å mistenke at det er en myte- og at den egentlige årsaken til det lave forbruket av antibiotika, er at bøndene ikke behandler de syke dyrene sine – de lar dem dø av seg selv og sin egen sykdom- eller dreper dem for egen hånd.

I vår egen kommune, Ringsaker, har Nes ungdomsskole en tradisjon med å dra en levende gris inn i skolegården, før jul, for å vise elevene hvor kjøttet kommer fra. Elevene ble plassert i noe som lignet veldig på en mobbering rundt grisen, for å se at den ble utsatt for tvang, vold og død. Hensikten var kanskje velmenende - effekten dessverre brutaliserende.

Heldigvis finnes det håp.

Ved en av de eldste landbruksskolene i landet, Kalnes videregående skole i Sarpsborg, rapporterte skolens elever selv Mattilsynet grunnet sterk bekymring rundt skolens hold av gris. Der ble det funnet at 80-85 prosent av alle spedgriser hadde sår fordi de hadde for hardt underlag.

Det finnes også heldigvis enkeltbønder som setter dyrevelferden først. Hos Marianne Olssøn på Hovelsrud gård, får kyllingene leve både lengre og bedre, og har mulighet til å ha et liv verdt å leve. Hos Grøstad gård lever grisen fritt- og får gå ut og inn som den vil. Hos Dale store gård i Fredrikstad, får tidligere produksjonsdyr trygghet, og mulighet for et godt, langt og naturlig liv.

Selv om vi kan velge å kjøpe kjøtt fra både Hovelsrud og Grøstad, er det ikke forbrukernes ansvar å løse de etiske problemene som kjøttproduksjonen har. De bør være løst før produktene kommer i butikkhyllene.

Flere og flere velger en vegetarisk eller vegansk livvstil. I butikkene dukker det hele tiden opp både vegetariske og veganske nyheter. Vi som er, eller har vært forbrukere, vil ikke lenger støtte en matproduksjon som fører en slik nådeløs behandling av dyr.

Vi som har fått innsikt i hvordan pølser blir til, har sovet dårlig siden Mattilsynet offentliggjorde de opprørende funnene hos norske svineprodusenter. De som burde være søvnløse, er alle de som er knyttet til svineproduksjonen, og spesielt de som staker ut kursen, nemlig ledelsen Norsvin og ledelsen i Nortura.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.