hacklink
18. sep
GJØVIK: Gjennom NTNU kan fagmiljøene styrkes ytterligere, skriver Jens Olai Jenssen.FOTO: Espen Dalmo
 
Ny kunnskapsvekst i Innlandet
Kunnskap: Det er trist å lese hvor lite opptatt enkelte er av mulighetene Innlandet nå får gjennom et samspill med NTNU, skriver Jens Olai Jenssen.

0
Publisert: 09.feb.2015 06:43
Oppdatert: 09.feb.2015 07:38

Kriser åpner nye veier. I likhet med andre opplevde jeg universitetshavariet i Innlandet vinteren 2012 som en stor regional nedtur. Men prosessen var ikke bortkastet. Tre år etter er kunnskapsveksten historisk sterk. Våre tre høgskoler og forskningsmiljøer står godt rustet til å møte samfunnets krav til kompetanse og innovasjon i privat og offentlig sektor. NTNUs vedtak om å fusjonere med Høgskolen i Gjøvik (HiG), og satse i vår region, er en stor anerkjennelse av kunnskapsmiljøet som her har vokst fram. Strategien åpner helt nye muligheter for å skape kunnskapsvekst i Innlandet.

Innlendingene lar seg imidlertid ikke begeistre i utide. Jeg merker meg at NTNUs styreleder Stein Richard Brandtzæg ser på vedtaket om å gå sammen med høgskolene i Trondheim, Ålesund og Gjøvik som et nytt historisk veivalg, og trekker paralleller til opprettelsen av NTH i 1914 og fusjonen med Den allmennvitenskapelige høgskole til NTNU i 1995. Mens han overfor Oppland Arbeiderblad betrakter HiG som en viktig partner for å skape ny næringsutvikling og et grønt industriskifte i møte med globale utfordringer, blir fusjonen i våre trakter møtt med betydelig skepsis.

GD spør på lederplass om Gjøvik som universitetsby «vil være tjenlig for innlandsregionen?» I HA hevder tippedirektør Torbjørn Almlid at «vår region har rotet oss bort i stedet for å få på plass det optimale». Også HAs redaktør Carsten Bleness, som tidligere har ment at Hamar bør vende Innlandet ryggen, uttrykker bekymring på lederplass tirsdag 3. februar, over at «utviklingen går i negativ retning».

Jeg blir trist av å lese hvor lite opptatt enkelte er av mulighetene Innlandet nå får, gjennom samspill med NTNU, som tar et viktig nasjonalt kompetansegrep, som kan gi vår region et kraftfullt kompetanseløft. HiG har selv lagt lista høyt, om å være en internasjonal anerkjent aktør på informasjonssikkerhet og medieteknologi, og nasjonalt anerkjent innen innovasjon på omsorgsfeltet, universell utforming, bærekraftig teknologi og ledelse av teknologibedrifter.

Dette er fagområdet vi vet innlandssamfunnet og landet trenger. Gjennom NTNU kan fagmiljøene styrkes ytterligere. Et robust universitetscampus i Gjøvik kan bli en svært viktig kompetansemotor for konkurranseutsatt næringsliv i våre to fylker, og for en offentlig sektor som vil fornye seg.

De viktigste drivkrefter for nyskaping innen næringsliv og offentlig sektor ligger i forskning og kunnskap. Regional utvikling og befolkningsvekst, i Innlandet og ellers, vil i stor grad følge kompetanseveiene, som i stadig større grad vil være basert på nettverk mellom kunnskapsmiljøer, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Det var en sterk faglig begrunnelse som fikk høgskolene i Gjøvik og Ålesund til å velge NTNU, framfor regionale fusjoner. Faglig er også begrunnelsen for at Narvik, som ville, men ikke blir NTNU-satellitt, nå velger Universitetet i Tromsø som partner, framfor universitetet i eget fylke.

Med andre ord: Det nye universitetslandskapet som nå vokser fram, vil ikke følge fylkeskommunale eller andre grenser, men være tuftet på kvalitet innen forskning og høyere utdanning. Det har åpnet veien for at vår region kan få et faglig attraktivt universitetsmiljø i Gjøvik, knyttet til teknologi og helsefag. Det er en prosess hele Oppland og Hedmark bør støtte opp om, og se på som en stor ny mulighet for regionen. For Innlandet er det også av vital betydning at fagmiljøene ved de andre høgskolene gis gode vekstmuligheter. Som eksempel: Det er uhyre viktig, også for Oppland, at lærerutdanningen og det pedagogiske miljø i Hamar er av topp kvalitet.

Kompetansevekst handler om samspill mellom næringsliv, offentlig sektor og akademia, basert på nettverk der de beste gjør hverandre enda bedre. Derfor er det svært viktig at høgskolene og kompetansemiljøene knyttes til de ledende kunnskaps- og forskningsmiljøene vi har i Norge, slik Høgskolen i Gjøvik nå vil gjøre. Vi ser konturene av et nytt universitetslandskap med høye faglige ambisjoner, som sprenger regionale grenser, som også vil gi Innlandet er nytt mulighetsrom. For sterkere kunnskapsvekst, mer innovasjon og økt verdiskaping.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke