hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Nytt dobbeltspor gjennom Hamar

0
Publisert: 18.aug.2015 04:00
Oppdatert: 18.aug.2015 07:03

Dette temaet har over lang tid versert i lokalavisenes leserspalter, også avisenes lederskribenter har kastet seg inn i debatten. Talspersoner for den såkalte «Folkeaksjonen for jernbanefri strandsone gjennom Hamar» synes å ha «abonnert» på spalteplass for sine sine innlegg i HA.

Men alle deres innlegg, som jeg har lest til nå, synes å mangle svar på følgende spørsmål:

1. Hvor mye vil de ulike alternativene koste?

2. Hvem skal betale for grunnavståelser, erstatninger for privatboliger og andre bygg som må rives, og hvem skal betale for selve anleggsprosjektet som helhet?

3. Hvilke muligheter har Hamar kommune, med sin forventede økonomiske bærekraft de kommende tiår, til å delta i et eventuelt spleiselag med Jernbaneverket og staten om jernbanetrase gjennom Hamar?

På et møte på «Gregers» for en tid siden, hvor ulike faginstanser, lokalpolitikere og byborgere var til stede, ble en del av de ovennevnte spørsmål stilt uten at noen engang kunne antyde relevante svar.

I en slik situasjon har jeg vanskelig å forstå at noen ansvarlige politikere og politiske partier i Hamar kan binde seg til et bestemt trasealternativ.

By-og bygdelistas ordførerkandidat har til og med gått ut offentlig og antydet at det allerede nå, av hensyn til forventet trafikkøkning, bør velges et alternativ som åpner for tre spor.

Hvilke beregninger og trafikkprognoser ligger til grunn for dette?

Hva med alternative løsninger? Opprusting av Rørosbanen og Solørbanen, opprusting/elektrifisering og «intercity»- forbindelser mellom Hamar og Elverum, styrking av antall krysningsspor mellom Lillehammer og Oslo, styrking av godsterminalene i Oslo, Åndalsnes og Trondheim og så videre.

Her er det en rekke ubesvarte spørsmål, som venter på svar, før noen - etter min mening - seriøst kan binde seg opp til trasevalg gjennom Hamar.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke