23. okt
 
Offentlige anbud vs. utenlandske selskaper

Publisert: 10.okt.2018 13:31
Oppdatert: 10.okt.2018 14:41

For en stund tilbake engasjerte norske veimyndigheter det østerrikske entreprenørselskap Alpine Bau for å bygge E6 fra Minnesund og nordover. Det gikk ikke bra, for selskapet kom i finansielle vansker.

Det gikk rykter i tyske finanskretser en god tid før norske myndigheter ga kontrakten til Alpine Bau. Det hadde tydeligvis ikke de norske byggherrer fått med seg. Hadde de, ville ikke Alpine fått oppdraget.

Neste utenlandske selskap som måtte kaste inn håndkledet var Condotte, som ble kastet ut av Follobanen nylig.

Forleden leste jeg i avisen at Nye Veier har signert kontrakt med det spanske konsern Aricona Construction for bygging av motorvei mellom Ranheim og Værnes. En stor kontrakt.

Mitt spørsmål til Nye Veier og andre norske oppdragsgivere er: Hvilke kriterier legges til grunn ved utvelgelse av anbudsgiverne?

De nevnte tilfeller viser at norske oppdragsgivere ikke «treffer», og det får store følger, ikke minst for oss skattebetalere, som i siste instans må betale den ekstra regningen.

Hæhre måtte ta over da Alpine gikk over ende, og ekstrakostnadene ble meget store. Hvilket selskap som tar over etter Condotte vites ikke, men tilleggskostnadene blir store.

Videre ser jeg at den nye Mjøsbrua er et så spennende prosjekt at åtte internasjonale entreprenører vil ha oppdraget, og så presenteres en liste med blant andre tyrkiske, kinesiske og italienske selskaper. Kanskje Nye Veier velger en av disse? I så fall, på hvilke premisser?

Jo, sier proskjektleder Moshagen i Nye Veier: Nye Veier vil gi bruprosjektet til den beste entreprenøren. Nasjonalitet vil ikke være avgjørende.

Nei, men kanskje det laveste anbud vil bli, takket være at de utenlandske selskaper trekker inn underbetalte utenlandske arbeidere. Ikke et ukjent fenomen i våre dager.

Eller ta det kinesiske selskap, som muligens er subsidiert av kinesisk statskapitalisme?

Er det så underlig at folk blir skeptisk til all denne fri flyt av kapital, mennesker, varer og tjenester?

At reaksjonen har kommet, ser vi på valgresultatene rundt i Europa i den siste tid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke