23. okt
Sykling: Fylkesmannen har lagt ut på høring verneforslag for fire nye og et utvidet naturreservat i skog.Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix
 
Om sykling i verneområder
I innlegg 3. mai 2017 skriver Vidar Gundersen fra Norsk organisasjon for terrengsykling (NOTS) om oppfølging av friluftsmeldingen og hensynet til sykkelinteressene i Fylkesmannens arbeid med nye verneområder.

Publisert: 08.mai.2017 15:40
Oppdatert: 08.mai.2017 16:13

Fylkesmannen i Hedmark har nylig lagt ut på høring verneforslag for fire nye og ett utvidet naturreservat i skog, samt ni områder på Statskogs grunn. Når vi utarbeider forslag til bestemmelser for det enkelte naturreservat, gjør vi en konkret vurdering av om ulike aktiviteter kan skade verneverdiene.

HER er innlegget til Vidar Gundersen.

Gundersen hevder at Fylkesmannen vil forby sykling utenfor bilveger i alle nye verneområder. I forslagene til bestemmelser for verneområdene er det imidlertid anbefalt at sykling skal være tillatt på de stier og veger som er egnet for det i det enkelte verneområdet, og som er avmerket på vernekartene. Bare i områder der det ikke finnes veier eller gode stier, og/eller der vegetasjonen er særlig sårbar for slitasje, er det et totalforbud mot sykling.

Hovedregelen er at i naturreservater der det finnes veier og egnede stier i dag, vil det fortsatt være tillatt å sykle gjennom området. Vi mener også at det er en fordel for syklister at det framgår tydelig både av vernebestemmelser og vernekartet hvor det er tillatt å sykle.

Stortinget har vedtatt at det skal arbeides med økt kanalisering og tilrettelegging for å fremme friluftslivet og naturverdier i nasjonalparker og andre større verneområder. Fylkesmannen følger lojalt opp denne politikken, og er opptatt av at folk skal gis mulighet til å utnytte naturen til et rikt og variert friluftsliv innenfor områder med ulike typer av vern.

I Norge er det mer liberale bestemmelser i nasjonalparker og landskapsvernområder enn i naturreservater, som er den strengeste verneformen. De aller fleste naturreservatene er vernet nettopp på grunn av at de inneholder sterkt truede og sårbare arter eller naturtyper.

Forslagene til vernebestemmelser er også sendt til NOTS på høring, og vi imøteser gode og konkrete innspill fra NOTS knyttet til de enkelte områdene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke