22. jun
ANALOGT NETTBRETT: Det mener Arnt Olav Velten kan være et moderne navn på en avis.
FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
Ord du trolig ikke har hørt

Publisert: 13.mar.2018 10:07
Oppdatert: 13.mar.2018 10:16

Språket vårt er i endring. Naturligvis er det det. Verden forandrer seg, og da følger språket med. En språkforsker ba for en tid siden folk sende utgåtte ord inn til ham. Reaksjonen var overveldende, samlingen ble stor, og lesingen av bidragene er både fornøyelige og vekker glade og ikke fullt så glade minner.

Men samlingen manglet ord og uttrykk knyttet til å lage avis. Så da kan jo en som har vært med og lage avis i 45 år gi et lite bidrag. I dag skjer det meste elektronisk og digitalt. For noen tiår siden var det helt annerledes.De som har hatt ærender innom en bedrift der det ble laget trykksaker eller kjente noen som jobbet der, vil kanskje ha fått med seg ord som nå er helt ute av bruk. For eksempel:

Halvflak: Arkene det ble skrevet manuskripter på. De hadde 14 linjer, og teksten utgjorde 10 centimeter tekst på en spalte i avisen. Filmrull: Til å putte inn i fotoapparatet for å ta bilder, måtte det settes en filmrull i fotoapparatet. Blitspære: Engangspære for å få lys i blitsen. Mørkerom: Stedet der filmen ble framkalt og bildene ble kopiert. Lysbord: Stedet der filmen ble gransket. Prosenthjul: Papirhjul som fortalte hvor mye et bilde måtte forstørres eller forminskes for å passe inn i avisen. Ciceromål: Spaltebredder i avisen ble regnet i cicero.

Telefonsentral: Stedet du måtte ringe for å bestille en rikstelefonsamtale, noen ganger for nabolokaltakst. Hvis du var langt unna kontoret, kunne du lese manuset inn på diktafon og senere sende det inn via telefax. Bildet kunne sendes inn med en fotosender, der et ferdig bilde ble tredd inn på en valse og lest inn via en telefonlinje. Hvis du hadde med deg et ambulerende mørkerom.

Så kom avisen ut dagen etter. Avis, ja. For dere av den noe yngre generasjonen som leser dette på nett og som er vant til å lese nyheter på en skjerm: En avis er et slags analogt nettbrett laget av døde grantrær. Fortsatt i bruk av mange.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.