buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Barnehage: Blir voksentettheten økt i Hamar-barnehagene?.
 
Ordførerkandidater, jeg er spent
Barnehage: Vil Hamar holde lovnaden om økt voksentetthet i barnehagene?

Publisert: 18.mai.2015 04:00
Oppdatert: 27.mai.2015 09:50

«En god barndom varer hele livet. Vi formes mest som mennesker når vi er yngst. Å bidra til at alle barn får en god start i livet er det viktigste vi kan gjøre som samfunn».

Slik starter stortingsmelding 24, Fremtidens barnehage. Denne ble godkjent i statsråd 22. mars 2013. Hamar kommune har satt seg som mål å være det mest attraktive boområdet i Innlandet. For oss småbarnsfamilier er det avgjørende at barnehagetilbudet i Hamar holder høy kvalitet.

Hva menes så med kvalitet? Stortingsmeldingen viser til forskning som synliggjør at bemanningen i barnehagene, barnegruppens størrelse og personalets kompetanse er de viktigste strukturelle faktorene for barnehagens kvalitet. Høy bemanning er svært viktig for de aller yngste barna, i tillegg til at dette gir bedre arbeidsforhold for de voksne, med mindre stress.

Personalet har mer tid til å gi støtte, omsorg og nærhet til barna når de ha ansvaret for en mindre gruppe. «Når grunnbemanningen er lav, vil personalet bruke mer tid på rutinemessig kommunikasjon med barna og mindre tid på positiv verbal kommunikasjon». Stortingsmelding 24 viser også til en norsk studie (NOU 2012: Til barnas beste) hvor det påvises at små barns utvikling av sosial kompetanse og språk er dårligere der det er mange barn per ansatt enn i barnehager der det er få barn per ansatt.

Anbefalingen fra barnehagelovutvalget i stortingsmelding 24 er blant annet at man skal øke voksentettheten i barnehagen (også antall pedagoger) til en voksen per tre barn for barn under tre år, og en voksen per seks barn når barna er over tre år. Slik jeg leser det er dette nettopp for å få god kvalitet.

Hva så med Hamar? Hamar kommune vedtok 18. september 2013 en strategi og utviklingsplan for barnehagene, forankret nettopp i stortingsmelding 24. Her står det skrevet at en av de viktigste satsningene frem mot 2020 er størrelsen på småbarngruppene.

Hamar kommune vedtok i denne planen at, jeg siterer; «Størrelsen på småbarngruppene (0-3 år) reduseres fra 14 til 12 barn innen 2015 og til 9 barn innen 2019 i tråd med Meld. St. 24 Framtidens barnehage». Slik jeg leser det igjen, nettopp for å heve kvaliteten i Hamars barnehager.

Nå er vi i 2015 og min sønn går fortsatt i en barnehage med to småbarnsavdelinger á 14 barn, og min yngste datter skal begynne til høsten, fortsatt på en småavdeling med 14 barn.

Mitt spørsmål er: Når skal Hamar kommune redusere antall barn på småbarnsavdelinger, slik at voksentettheten og kvaliteten økes? For meg er det viktig at en attraktiv kommune skal stå ved sine lovnader. At en skakkjørt kommuneøkonomi skal gå utover de aller minste er etter min mening både uhørt og uakseptabelt.

Jeg er spent på om ordførerkandidatene vil følge strategien, nemlig å øke voksentettheten i barnehagene? Jeg minner om at «En god barndom varer hele livet». Forhåpentlig også som Hamar-borger.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat