23. okt
 
Overgrep mot småbarn og monstre

Publisert: 08.feb.2018 15:10
Oppdatert: 08.feb.2018 15:15

«Vi skal ikke ta fra mennesket verken ansvaret eller muligheten ved å stemple dem som noe annet enn mennesker». Stemple dem som mennesker?

Han som skriver dette i HA er domprost i den norske kirke. Anvender dette som sitt argument for å forsvare sin oppfatning om at de er ikke monstre, slike menn som begår umenneskelig seksuelle handlinger mot barn, helt ned til spebarnsalder.

Domprosten aksepterer ikke at denne type overgripere blir kalt «monstre». Spesielt ikke når det kommer fra Sylvi Listhaugs munn.

Uttrykket monstre står i vårt vokabular. Er fullt anvendelig i vår dagligtale når det passer. Vanskelig å definere, ja vel, men alle vet at et monster er det verste ved et menneskelig vesen. Men, når slike vesener utøver sin gjerning i menneskeskikkelser, da må de tilgis, mener domprosten; fordi de er mennesker?

«Jeg forventer at en minister kan mer enn å ta avstand og formidle avsky», fortsetter domprosten sin fordømmelse av ministeren. Men, hos disse kirkelige: Skal en ministerpost være til hinder for «å kunne ta avstand og formidle avsky»? Antakelig, helt på linje med hele den norske befolkningen?

Domprosten har lært å formidle at en gruppe mennesker gikk tørrskodd over en innsjø, og at 5.000 kunne mettes i ørkenen med to brød og fem små fisker. Nå har han føyd til at monstre ikke skal kalles så, fordi de begår udåden i menneskeskikkelse. Finnes monstre i annet enn i menneskeskikkelser, bortsett fra i eventyrene?

«- behøver så visst ikke være et monster for å begå avskyelige ting», avslutter domprosten. Men, skal dette være et klokt utsagn, som kler en domprost i den norske kirke? – blir spørsmålet.

Til Kirken: Er det en god kirkelig holdning, heller å fordømme den som kaller «en spade for en spade», enn å unnskylde og tilgi den monstrøse handlingen mot små barn. Skal de tilgis i himmelen, disse? Her på jorden vil ingen tilgi dem. Så enkelt er det. Okke som.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke