23. okt
Hamar, Elverum, Lillehammer og Gjøvik er enig om at Sykehuset Innlandet bør gå inn for en sykehusstruktur hvor et eller flere sykehus blir plassert i byene. De mener bygging av hovedsykehus ved Mjøsbrua vil undergrave disse byene. Fra venstre: Erik Hanstad (ordfører Elverum) , Bjørn Iddberg (ordfører Gjøvik) , Einar Busterud (ordfører Hamar) og Espen Johnsen (ordfører Lillehammer) Bilde fra pressekonferansen
 
Overstyring må til i sykehusstriden
Én ting er sikkert når det gjelder Innlandsregionen (eller bedre: Opplandene), og det er at de ulike byene og kommunene må overstyres, om man skal få til noe felles.

Publisert: 29.sep.2017 12:27
Oppdatert: 29.sep.2017 12:36

Her gjelder nemlig et ufravikelig prinsipp: vi (det vil si min lokale tue) skal vinne konkurransen om utvikling, men ingen ting hos oss må forandres. Et godt eksempel er etablering av den nye høgskolen – det var umulig å få til dette før Regjeringen påla partene å samarbeide – men da hadde Gjøvik allerede gått sin egen vei. Et annet eksempel er selvsagt diskusjonen om et felles sykehus.

Første gang jeg hørte om en slik idé, var under en samtale med min gode venn Ole Rud i det gamle Prøysenhuset. «Ronald», sa han, «nå er det kommet en tanke om å etablere et moderne felles sykehus for hele mjøsregionen. Det må du være med å kjempe for». Under bilturen hjemover, tenkte jeg, at nei – noe slikt er umulig. Uansett hvor fornuftig det måtte være, vil det være umulig å få til, for vi kan aldri få med de andre kommunene i regionen på noe slikt.

Jeg bestemte meg der og da for aldri å blande meg borti saken – hvorfor jobbe med noe som er mer umulig enn å male månen blå? Jo, jeg har kommet med ett innspill, nemlig å foreslå å legge et slikt sykehus der Ikea ligger nå. Det ble avvist, fordi tomta ligger for langt unna jernbanen. Men om mitt gamle bekjentskap Einar Busterud og hans fan-avis (som av en eller annen ubegripelig grunn fortsatt kaller seg Hamar Arbeiderblad) får sin vilje om østlig jernbanetrasé, så vil jo dette forandre seg – men nå er jo tomta for lengst opptatt.

Jeg undrer meg på hva ordførerne i Gjøvik, Elverum, Lillehammer og Hamar egentlig ønsker seg (på hver sin kant – for enige er de jo ikke om noe som helst). Så vidt jeg mener å ha registrert, er det fra statlig hold bebudet en bevilgning på 8 milliarder kroner, mens kostnadsberegningene til et nytt Mjøssykehus er anslått til å være 11,5 milliarder kroner. Hvor har de tenkt å få penger til å bygge flere sykehus fra? Det spørsmålet som publikum burde få svare på er følgende: «Dersom vi klarer å trylle fram nok bevilgninger til et felles sykehus for Opplandene, hvor bør det ligge?» Og gjerne et tilleggsspørsmål: «Dersom dere er fornøyd med samme sykehusstruktur som på 1960-tallet, vil dere også være fornøyd med det samme behandlingstilbudet?»

Kanskje de fire ovennevnte byene vil være fornøyd med hver sin tomkasse med sykehusskilt på? Det kan de sikkert få kjøpt på Ikea til en overkommelig pris.

Mitt enkle råd: noen må ta en avgjørelse over hodet på disse folkene. Det eneste de synes å ha felles, er en formening om at verden slutter ved deres egne kommunegrenser.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke