buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Overvåke ansattes e-post?

0
Publisert: 30.jan.2016 04:00
Oppdatert: 30.jan.2016 04:00

12. januar 2016 avsa Den Europeiske Menneskerettighetsdomstol (EMD) en dom som aksepterte at arbeidsgiver hadde rett til å lese ansattes private chattemeldinger og at disse chattemeldingene ble ført som bevis i påfølgende oppsigelsessak.

Dommen fra EMD har ført til medieoppslag som kan oppfattes i retning av at arbeidsgivere nå fritt kan overvåke de ansattes e-post. Det er etter vår (og Datatilsynets) oppfatning ikke riktig. Følgende bør derfor oppklares overfor allmennheten:

De norske reglene om arbeidsgivers rett til innsyn i arbeidstakers e-post og liknende chattemeldinger står i kapittel 9 i personopplysningsforskriften. Arbeidsgivers rett til innsyn er snever: Det kreves saklig grunn for innsyn. I tillegg er formkravene strenge: Blant annet skal arbeidstaker så langt som mulig varsles før innsynet skjer. Arbeidstaker har også rett til å være til stede og til å uttale seg om innsynet. Kontinuerlig overvåkning er ikke tillatt. Disse reglene gjelder fortsatt og det er fortsatt disse reglene norske arbeidsgivere må forholde seg.

Dommen fra EMD viser imidlertid at norsk lov går lenger enn påkrevd for å beskytte de ansattes privatliv. Mange mener at de norske reglene er overbeskyttende, i utakt med tiden og bør endres. Det kan være så, men reglene gjelder fortsatt – inntil eventuelle endringer i personopplysningsforskriften vedtas og trer i kraft.

partner og advokat i Østby Aarskog Advokatfirma AS

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat