buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
Overvåking - den minste motstands vei
Mange har argumentert for kameraovervåking, ikke så mange mot.

Publisert: 08.jun.2015 04:00
Oppdatert: 09.jun.2015 12:41

Jeg ønsker å rette et kritisk blikk på overvåkningen vi har tenkt å ta i bruk i Hamar. Mange har argumentert for, ikke fult så mange imot. Det skaper dessverre mangelfull og unyansert debatt.

Det er ikke tilfeldig at det argumenteres mye for. Det er lettere fordi argumentene for overvåkning er mer åpenbare. Isolert sett er de lette å sette seg inn i og forstå, og ikke fullt så enkle å si imot. Og her ligger kanskje den største utfordringen.

Vi velger nettopp altfor ofte det lettvinte. Jeg er ikke imot overvåkning i alle tilfeller, men jeg skal gjøre forsøk på å forklare hvorfor jeg er imot overvåkning på Koigen. Eller kanskje rettere sagt, hvorfor jeg er imot at vi stilltiende godtar det. Og de to henger sammen.

Før man løser et problem er det lurt å undersøke mulige underliggende årsaker og hva man ønsker å oppnå. Og skal vi tro politiet, politikerne og mange av borgerne, så er det det de har gjort. Eller kan det være slik, at overvåkningen i seg selv, kan være eeksempel på det motsatte?

Er det bærekraftig?

Det er ikke først og fremst overvåkning som metode som er bekymringsverdig. Det er metodevalget. Hva er grunnlaget for at man velger overvåkning som metode, og at ingen egentlig ser ut til å bry seg? Jeg skal ikke påstå at jeg kjenner alle beslutningstakernes motiver, men jeg aner noen klare tendenser ut fra valget de har tatt.

Kameraovervåkning vil kanskje bidra til å gi ønsket lovlydig atferd blant turgåere og badegjester på Koigen. Men hva er det vi tror vi ønsker oss?

I utgangspunktet burde gode holdninger føre til god atferd, og en trygg atmosfære for både barn og voksne. Men folks holdninger er vi ikke særlig flinke til å gjøre noe med. Kanskje fordi vi er for late, ikke forstår, eller mangler vilje til å lytte. Det nytter selvfølgelig ikke å legge all skyld på mannen i gata. Politiet har jo også et ansvar og er som alle andre nødt til å gjøre tiltak.

Men er det virkelig overvåkning det skorter på? Vi burde spørre oss selv om det gagner til langvarig sunnhet i det mellommenneskelige forholdet. Hva er det som gjør overvåkning til en metode vi foretrekker, annet enn at det koster mindre penger og færre kalorier?

Hvis noen sier de er villig til å gjøre noe for oss, så ser vi kanskje ingen grunn til å engasjere oss og gjøre noe selv. Hvorfor si nei takk til en hjelpende hånd hvis tjenesten fremstår som gratis? Alternative løsninger blir mindre viktig.

Mindre kriminalitet? Vi vil ha dem vekk, kanskje fordi vi ikke vil identifisere oss med dem, eller vi er redd for at de skal ha dårlig innflytelse på ungdommen. Da kan det sikkert virke fristende å skremme de kriminelle vekk fra offentligheten. Andre ønsker kanskje at flere skal få straff.

Som vanlig leter vi etter snarveier, og ender alt for ofte med å gjøre oss selv bjørnetjenester. Jeg tror dette er et slikt tilfelle. Mange tenker at målet helliger middelet, og ferdig med det. Det vi egentlig gjør er å utsette oss selv for det samme som mange stoffmisbrukere gjør: kortvarig symptomlindring og virkelighetsflukt.

Trygghet? Vi vil sove om natta. Vi vil lukke øynene og vite at andre gjør jobben for oss. Forsikringsselskapet, fagforeningen, barnehagen, plastikkirurgen, politiet og overvåkningskameraene. Teknologi og institusjoner som gjør at vi føler oss trygge, men som samtidig gjør oss avhengige, og dermed ekstra sårbare. Det er verdt å tenke over at folk ikke bryr seg mer om overvåkning enn de gjør. Kan det være at vi sover for godt?

Demokrati er mer enn å få sydd puter under armene.

Jeg må stoppe opp et øyeblikk her. Tenke meg om litt. Er de egentlig så ille de problemene vi har i Hamar? Kanskje jeg sporer av og driver med krisemaksimering. Det er jo ingen som dør av litt overvåkning? Nei, og det er heller ikke problemet.

Og det er heller ikke privatlivets fred jeg vil snakke om, selv om det også er veldig viktig. Problemet er først og fremst, at så lenge vi borgere helt ukritisk lar andre «fikse» problemene våre slik de vil, så er det faktisk et alvorlig problem. Demokratiet ble til fordi mennesker brydde seg og gadd ta opp kampen. Kanskje har teknologien gjort oss så late? Jeg er skuffet over at folk i Hamar ikke gjøre synlig motstand, men heller velger minste motstands vei. Overvåkning av borgerne er et godt eksempel på det. At vi har blitt for runde i kantene, og er i ferd med å tape holdning. Men likevel tror man tydeligvis det motsatte når man kjører på i 1984-stil.

Når er nok, nok?

Det er vanskelig å si når det har gått for langt. Det er opp til hver enkelt av oss, men mange ignorer nettopp det. Kanskje fordi det er lettere å la andre bestemme. Den ignoransen er grunnlag for at overvåkning kan bli en vond sirkel det blir vanskelig å bryte ut av. Fordi vi stadig gjør oss mer avhengig av overvåkning, men også fordi vi sliter med vårt måtehold.

For når noen tilbyr oss noe vi ikke trenger, sier vi likevel ja takk. Det er ikke bare lovbryterne som bør tenke seg om — for når vi stadig blir dårligere til å passe på oss selv og andre, kommer vi til å få mer og mer behov for Storebror.

Er jeg alt for optimistisk når jeg sier at vi klarer oss fint uten kameraer i all offentlighet? Når jeg nå ser hva vi er i ferd med å iverksette så føler jeg meg ikke særlig optimistisk.

For å få et bedre samfunn må vi gjøre oss fortjent til det. Vi klarer ikke å skape et bedre samfunn før vi blir flinkere til å se oss selv og andre på ordentlig. Da hjelper det ikke med flere kameraer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat