buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
MIDDELALDERLANDSBYEN: Nå er det kun plakatene til Marine Le Pen og Emmanuel Macron som henger i franske byer og landsbyer. Bildet er fra middelalderlandsbyen i La Brigue. Høyre-partiene, også Front National, står meget sterkt i landsbyen. Likevel frykter mange konsekvensene hvis Le Pen vinner valget. FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
P for politikk, presidentvalg – og poteter
Politikk: Søndag velges ny president. Denne gang overskygger valget selv potetsettingen – også her i Frankrikes svar på Ådalsbruk.

Publisert: 06.mai.2017 08:47
Oppdatert: 06.mai.2017 09:26

Denne uken var jeg i den franske landsbyen La Brigue. Flere ganger kom naboer innom jordet mitt med settepoteter de mente var verdt et forsøk. Samtalen dreide seg raskt mer om politikk enn om poteter. Folk på landsbygda – som ellers i republikken – er i disse dager aller mest opptatt av presidentvalget.

En av naboene som kom innom onsdag, Fabrice Martin (52) hadde da satt sine egne poteter. Han har i mange år vært storavisen Le Mondes korrespondent for de tysktalende landene. Han er bosatt i Praha, har feriebolig og betydelig landområde i landsbyen som ligger halvannen time unna Nice der han vokste opp.

– Engasjementet er ekstra stort i år fordi en seier til Marine Le Pen (ytre høyre) vil være et jordskjelv som vil forandre Frankrike. Mange er direkte redd for denne muligheten, sier Fabrice og legger til:

– Og her i La Brigue har hun veldig mange sympatisører!

Da er vi tilbake til landsbyen.

Den er i likhet med Ådalsbruk en utkant. La Brigue ligger på grensa til Italia, 750 meter over havet som befinner seg 40 kilometer rett sør. Landsbyen hadde sin storhetstid fra middelalderen til 1800. Da bodde det 4.000 mennesker i kommunen der landbruk, og særlig sauer og de nevnte potetene, var det folk levde av. Nå bor det 750 i landsbyen.

Høyresiden står sterkt – i år etter år. I første runde av valget fikk de to kandidatene lengst til høyre til sammen over 60 prosent.

Søndag vil mange av velgerne i landsbyen stemme blankt.

Robert, en pensjonert skolelærer som til og med har vært avbildet i HA under vår årlige plukking av potet på jordet der han produserer 700 kilo i året, sa det slik da vi drakk kaffe tirsdag: «Jeg stemmer blankt i år. Jeg kan ikke stemme på Marine Le Pen. Hun er ekstrem. Emmanuel Macron (uavhengig med ny liste) kan jeg ikke stemme på. Han er jo sosialist», sa Robert som er folkevalgt.

Svært mange sier det samme.

Nicole, en alltid oppdatert kvinne som pendler mellom feriehuset i landsbyen der hun har et stort jorde med blant annet poteter og villaen ved havet i Nice, har en fortid som entreprenør.

– Jeg stemte på Fillon (han som røk ut fra det normale høyrepartiet). Nå har jeg ingen å stemme på. Le Pen er for ekstrem. Macron er meget intelligent og dyktig. Han vil holde oss inne i EU. Men så er det dette med innvandringen – og historien om kona som er så mye eldre. Og han er sosialist. Jeg vet ikke hva jeg gjør nå. Frankrike skal ikke være slik, sier hun.

Hun er med det innom to av de sentrale temaene: Innvandring og forholdet til EU. Vanlige folks forakt for «eliten» er en sak for seg.

I alle de 11 årene jeg har hatt bolig i landsbyen har folk sagt: «Du er heldig du, som ikke er en del av Europa». Franskmenn kaller EU for Europa. Utenforlandene regnes knapt med.

Euroen får mye av skylden: Folk glemmer ikke hvordan prisene på det meste ble «rundet opp» da franc ble erstattet av euro.

Hverdagsrasismen i Frankrike – i alle fall i dette området der også kjentfolk har sett at illegale innvandrere har tatt seg over Italia-grensa som er synlig fra landsbyen – er skremmende stor. «Les arabes» får skylden for mye. Det kan være ubehagelig hvordan venner omtaler utlendinger.

Den mest tydelige på proteksjonisme og fremmedfrykt er min tyske venn Reinhold. Han har i 50 år bodd mer eller mindre fast i en av de flotteste eiendommene i hele regionen. Reinhold, som har hatt flyktninger boende i garasjen der gulvet er dekket av persiske tepper, er tydelig på det meste:

«Nå må folk stemme på Le Pen. Frankrike må ut av EU. Euroen må vekk. Grensene må stenges. Britene gjorde det eneste rette med Brexit. Nå vil mange land gjøre det samme. Unionen har feilet», sier han utenfor huset der det nå anlegges potetåker. Et stort norsk flagg er synlig på framsiden.

På motsatt ende av den sosiale skalaen er min gode venn Stephan. 12 år etter at han og kona flyttet fra enkle kår i Antibes til La Brigue, der de hadde råd til å kjøpe leilighet, har han avansert fra gatefeier til ansvarlig for blomster og renseanlegg.

På veg ned til stasjonen onsdag spurte jeg Stephan – mens han monterte 30 blomsterkasser på bruen – hva han vil stemme:

- Jeg liker ikke dagens innvandringspolitikk. Men jeg kan ikke stemme på Le Pen. Jeg har inntrykk av at Macron er en bra mann, selv om han står langt unna meg. Det blir nok Macron, sier Stephan som gjorde unna potetarbeidet selveste 1. mai.

Da han og familien var på besøk i Hamar syntes de at det aller rareste med Norge var at folk kunne bo i villaer uten skikkelige gjerder rundt seg.

Nå er åpne grenser en avgjørende sak i presidentvalget.

En som ikke vil stenge grensene, men tvert imot vil ha mer samarbeid og samhandling, er Gerard. Han er mangeårig IT/mobil-ekspert. Han sier det tydelig:

- Macron! Det er ingen tvil!

– Hvorfor liker du Macron så godt, Gerard?

– Jeg gjør ikke det. Jeg stemte på Benoît Hamon (sosialistkandidaten) i første runde. Vi trenger mer samarbeid og noe nytt. Mer sosialisme vil bidra godt til Frankrike. Le Pen vil være en katastrofe. Macron er i alle fall meget intelligent, sier Gerard og går tilbake til potetåkeren.

Han tar seg av det meste av driften at felleshagen og jordet som nevnte Fabrice kjøpte.

Fabrice får siste ordet. Han er franskmann med barn på franske universitet og kjenner landet bedre enn de fleste. Som politisk observatør og journalist for Le Monde er han også en profesjonell analytiker.

Med potetene er han amatør.

– Jeg stemte på Macron i første runde og jeg stemmer på Macron søndag. Han er den eneste moderne politikeren. Han er liberal og er for europeisk samarbeid. Og han sprer ikke hat, sier Fabrice.

– Hva tenker du, og andre franskmenn som ser Frankrike delvis fra utsiden, om valget?

– Franskmenn som ikke har bodd utenlands skjønner ikke at den franske modellen som politikerne i Frankrike snakker om ikke er en modell, men en karikatur som produserer arbeidsledighet, fattigdom, ulikheter mellom land og ulikheter. Mange forstår ikke at Macrons idéer for lengst er realisert i mange land – som Tyskland. Ikke i noe land har jeg møtt så mange pessimister som i Frankrike nå for tiden, sier Fabrice.

Han svarer slik på det litt provokatoriske spørsmålet om hva folk flest i landsbyen i disse dager anser som viktigst – presidentvalget eller potethøsten:

– Selvsagt presidentvalget. Jeg er sikker på Macron vinner, sier han og legger til:

– Mandag vil vi tenke på potethøsten. Jeg er overbevist om at den vil bli god. Ikke på grunn av Macrons seier, men fordi vi skal få mye godvær nå utover ….

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat