buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
ARBEIDSLIVET: Mange unge på veg inn i arbeidslivet. Foto: Jan Haas, NTB scanpix
 
På veg inn i arbeidslivet
Arbeidsliv: Etter ferien er tusenvis av unge på veg inn i arbeidslivet. NHOs Ingunn Hermansen gir her noen gode råd med på vegen.

0
Publisert: 26.jun.2015 04:00
Oppdatert: 26.jun.2015 07:54

Gratulerer og vel overstått som avgangselev i videregående skole. En viktig milepæl i livet er nådd og dere skal nå videre på nye oppdrag. Et vitnemål eller et kompetansebevis er en «billett» til neste trinn på karrierestigen i videre studier eller som lærling i bedrift.

NHO Innlandet er en medlemsorganisasjon for over 2000 bedrifter i Hedmark og Oppland. Disse bedriftene jobber hver dag med verdiskaping i produksjon og levering av varer og tjenester. I dette arbeidet er bedriftene avhengige av kvalifisert og kompetent arbeidskraft og gode ledere.

Mange av disse bedriftene venter på dere som framtidig arbeidskraft og medarbeidere. Det er dere som skal fortsette å skape verdier, produsere varer og tjenester og som skal bidra til å sikre velferden vår. I dette arbeidet trengs det også flere og nye arbeidsplasser, og mange av disse en enda ikke skapt. NHO håper at dere vil være med på å tenke nytt, bli jobbskapere, etablere nye yrker, skape nye produkter og tjenester i samfunnet.

Dere unge er mest kreative, tør å tenke nye tanker, har mot og er dristige. Slike evner og egenskaper er svært verdifulle i etablert arbeidsliv. Forskning og utvikling har et stort potensial her i Innlandet. Mange av virksomhetene må omstille seg, skape nye produkter og finne nye markeder i det såkalte «grønne skiftet» som det heter. I dette arbeidet inviteres dere unge til å bruke kreativiteten og «kaste dere frampå». Fortell om ideene dine!

Framover vil du treffe nye venner, medstudenter og kolleger. I all virksomhet hvor mennesker møtes er det en kjøreregel som er vesentlig, nemlig at kolleger og medarbeidere ser hverandre, bryr seg om hverandre, vil gjøre hverandre gode, er trygge på hverandre, er rause, og som vil lære bort. Det du er god på er kanskje viktig for andre også? Dette er egenskaper som bedriftene også er opptatt av. God lagånd, teamarbeid og samspill må til for å bli konkurransedyktig. Bedriftene inviterer dere med på dette laget.

Som avgangselev lukker du døra etter 12 eller 13 år i grunnskole og videregående skole. Etter sommerferien skal du finne ei ny trapp og ei ny dør å åpne i en annen virksomhet. Uansett hva du velger, bør du ha fullført og bestått fagene i videregående skole. Hvis ikke, delta på sommerskole eller læreplasskurs. Fullført i videregående skole er billetten og gullkortet videre. Vi håper dere alle har en plan om hva dere skal gå til i august. De som venter på deg i skole eller annen virksomhet har forventninger til deg. De vil bli kjent med deg og de vil være med å utvikle talentet ditt.

Alle har talent. Dere har en lidenskap, noe dere brenner for, er god på, kan, vil og behersker og som dere er glade i å drive med.

Spør deg selv: Hva er det jeg er god på, hva er mine sterke sider? Hva kan jeg få ut av det? Kanskje du ikke klar over hva dette er enda? Få tak i hva dette talentet er hos deg. Bruk vennene dine, de voksne hjemme hos deg, familien, noen som kjenner deg godt og som du har tillit til er ærlige mot deg som sparringpartnere.

Spør også deg selv eller andre: Kan jeg skaffe meg en jobb i det jeg er god på? Hvis du allerede vet hva du vil bli eller vil fortsette å lære mer om, sett deg mål og spør deg selv hvorfor? Svarene vil gi deg motivasjon, inspirasjon og ikke minst et fokus på retningen framover. I dette arbeidet er det smart å oppsøke og bli kjent med noen som har lykkes og som kanskje allerede er forbilder. Finn ut hva som måtte til for å nå målet, hva har de gjort? Dette kalles speiling.

Det kan være lurt for alle av og til og gå i tenkeboksen og spørre,- hva er drømmen min? Hva skal bli mitt prosjekt i livet og i arbeidslivet? Hvem ønsker jeg å være, hvem vil jeg omgås, hvem vil jeg bruke tid på, hva skal bli mitt omdømme og hvem kan påvirke meg positivt i dette arbeidet?

Uansett hvilke svar du finner på disse spørsmålene, press deg selv til å ville nok, jobbe mot målet, øve, trene og ikke minst opprettholde troen på at dette klarer du. Om det ikke alltid blir slik du hadde ment, prøve å vise endringsvilje og omstillingsevne. Å endre kurs, forsere motgang og motbakker krever innsats og hardt arbeid. I slike prosesser er det også viktig å finne balanse mellom skole/jobb og fritid. Avkopling må til for å lykkes. Spør deg selv: Hvordan skaffer jeg meg energi, overskudd, arbeidslyst, glede og humør i hverdagen? Bruk venner og familie for gode innspill her også.

For husk at det er noen rundt deg som er glad i deg, som vil deg vel, som står på for deg, heier på deg og som vil bidra til at du lykkes i nå dine mål,- men du må ville noe sjøl. God sommer, lykke til på vegen videre og husk: Det er noen som venter på deg der ute.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat