buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
MOT SOMMER: La insektene få noe å jobbe med! Foto: ARNT OLAV VELTEN
 
Påsken over, god sommer

Publisert: 22.apr.2019 14:29
Oppdatert: 24.apr.2019 06:50

God morgen, og vel overstått påske. For mange har de siste dagene bestått i å oppsøke den aller siste resten av en lang vinter. Nå skal vi ta fatt på den siste etappen mot full sommer. Med blomster og insekter, med edderkopp og mygg, løvetann og burot, og når det har gått enda flere uker: bringebær, plommer og epler. Vi har mye å se fram til.

Men så leser vi at det etter hvert kan bli en slutt på alt dette. Ingen insekter, ingen blomster, ingen vekster å høste fra skog og hage. Før påske kom en alarmerende rapport fra forskerhold det er grunn til å legge merke til. Du trodde kanskje at det kun er ulven og fjellreven som er utrydningstruet, slik en kan få inntrykk av. Nei, ta også med insektene!

Bare i Norge er drøyt 1.800 insektarter truet med å bli utryddet. Og hvis insektene blir borte, vil det gå ut over produksjonen av frukt og andre plantebaserte matvarer. Og motsatt vei: Forsvinner én plante, forsvinner en håndfull insekter.

Så da har flere av oss en viktig oppgave nå i ukene framover. Det er nødvendig at vi sikrer insektene gode levekår. Vi må sørge for at det er en rik flora av planter rundt oss. Både dem som har ei ledig balkongkasse og ikke minst dem som har ansvaret for en plen. La blomstene få leve, så frø i kassene, nyt synet av frisk og gul løvetann i plenen, og la de mange ville blomstene få stå i grøftekantene! Da vil insektene få noe å jobbe med, som vi senere kan høste godene av.

Dette må da være en typisk vinn-vinn situasjon. Du kan legge bort hagesaksa og la gressklipperen og kantklipperen stå en dag eller fire ekstra! Delta i dugnaden ved å nyte sola og la naturen leve rundt deg! Det har sikkert både du og jeg og livet rundt oss godt av. Vel overstått påske og god sommer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat