23. okt
 
Pensjonister – lønnstapere nok en gang

Publisert: 25.apr.2019 13:56
Oppdatert: 25.apr.2019 14:19

Et tradisjonelt idrettsarrangement her til lands går under betegnelsen «Vårens vakreste eventyr.»

Denne betegnelsen kan så absolutt ikke brukes på tariffoppgjøret som venter pensjonister i år heller. Etter 15 timer på overtid ble partene i lønnsoppgjøret i privat sektor for en tid tilbake endelig enige. Resultat, en generell ramme på 3,2 prosent som gir økt kjøpekraft for de fleste, men ikke for alle. Taperne blir nok en gang alderspensjonistene. I alle fall hvis trygdeoppgjøret skal gjennomføres etter samme mal som fra 2011 med underregulering av alderspensjonen med 0,75 prosent og uten å ha forhandlingsrett og mulighet for behandling i Stortinget.

Det er verdt å merke seg at Pensjonsreformen med vedtak om underregulering av alderspensjonen ble vedtatt av et nesten samstemmig Storting i 2011. Arbeiderpartiet og Høyre gikk i bresjen. Nå må de to største partiene gå foran og avskaffe denne famøse regelen. Den har vist seg å ha som resultat en systematisk årlig svekkelse av kjøpekraften for pensjonister. I år anslås det en realinntektsvekst på 0,03 prosent for pensjonister. Lønnsmottakerne ligger an til mye mer.

Svært mange pensjonister hadde store forventninger til positive endringer da Jan Davidsen ble leder for Pensjonistforbundet i 2015. Men selv ikke en «tungvekter» som han har klart å komme en millimeter lengre i sitt krav om forhandlingsrett i trygdeoppgjør og endring av pensjonsregler. Tvert imot, så sent som i desember 2018 avviste Stortinget å endre på dagens regulering.

Er alternativet et eldreopprør? At ca. 900 000 pensjonister i Norge går sammen og ved første korsvei gir sin støtte til de få politiske partier som går imot dagens form for «pensjonsran».

For ordens skyld, Pensjonistpartiet har i alle år gått imot en underregulering av de løpende alderspensjoner og for retten til forhandlinger i trygdeoppgjør.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke