23. okt
 
Planlegg sykkelhotellet nå!

0
Publisert: 06.jul.2015 04:00
Oppdatert: 06.jul.2015 04:00

Kanskje var det opprinnelig SVs idé, slik Inger Haug hevder. Men når Miljøpartiet De Grønne også fremmer forslaget om å etablere et såkalt sykkelhotell i Hamar, er det viktigste ikke hvem som kom på det først – det betyr mer at Jernbaneverket også er positive til nyskapningen.

Å være «sykkelbyen Hamar» skal ikke bare være en fin tittel å smykke seg med. Det innebærer også noen forventninger. Et sykkelhotell, med trygg innendørs parkering og gode fasiliteter for syklistene, er å ta ambisjonene på alvor. Her kan det være ladere til elsykler, tilgjengelige pumper, samt dusj og garderobe for syklister som skal videre med buss eller tog. Et sykkelverksted i samme lokale, som kan utføre service på sykkelen mens du er på jobb, gir også mulighet til å slå flere fluer i en smekk. I Fredrikstad bemannes verkstedet av Kirkens Bymisjon. Slik får man også meningsfulle arbeidsplasser ut av dette.

Sykkeleiere vil selvfølgelig unngå tyveri og hærverk. Et overvåket «hotell» vil derfor gjøre det mer attraktivt å bruke sykkelen til og fra stasjonen. Så lenge privatbilismen er både forurensende og arealkrevende, ikke minst i form av behovet for parkeringsplasser, vil et sykkelhotell også spare både kommunen, utbyggere og naboer for arealbruk til bilparkering og være et gunstig miljøtiltak. Å legge til rette for mer bruk av sykkel er også i tråd med den offentlige satsingen på styrket folkehelse.

Fortsatt vil det gå tid før debatten om jernbanen gjennom Hamar får en konklusjon og det blir bestemt hvor stasjonen havner. Dermed vil også etableringen av et sykkelhotell ligge et stykke inn i framtida. Uansett plassering, mener vi et sykkelhotell bør være en integrert del av planen og at Jernbaneverket bør kunne stå for store deler av investeringene. For utålmodige sjeler og kreative gründere ligger likevel veien åpen hvis man kan tenke seg å starte med en gang, eventuelt i det små. Hva med et lite sykkelherberge?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke