23. okt
Barnehage: All tid utenom avdelingene er tid tatt fra barna, skriver Inger Stensby Plassen.
Foto: NTB Scanpix
 
Planleggingstid i barnehagen for pedagogene
I HA 12. januar kan vi lese i to artikler at Utdanningsforbundet i Hedmark og lokallagsledere i Hamar, Løten, Stange og Ringsaker etterlyser og argumenterer sterkt for mer planleggingstid for pedagogene i barnehagene.

Publisert: 18.jan.2016 04:00
Oppdatert: 18.jan.2016 11:38

Det er gode og viktige argumenter, og ingen er vel uenige i at arbeidsmengden tilsier mer tid til blant annet planlegging. Men de har glemt noe meget vesentlig, bemanningen på avdelingen. Hvem skal inn for pedagogene når de går fra avdelingen for å planlegge? All tid utenom avdelingen er tid tatt fra barna.

Det skrives blant annet: «Barnehagelærerne spiller en viktig rolle i barnehagen. De er garantisten for at planer legges, gjennomføres og evalueres. Selvfølgelig er dette riktig, men da må de jo være tilstede på avdelingen, eller det må være tilstrekkelig med andre voksne for å få en god kvalitet på gjennomføringen av nettopp pedagogens planer. Dette er jo et evig paradoks.

Les også: Pedagogene trenger mer planleggingstid

Det er jo ikke slik at bare pedagogene får nok tid til å planlegge så er kvaliteten sikret. Det er muligheten, og hvordan disse planene blir gjennomført ute på avdelingen sammen med barna som er avgjørende. Og det er her jeg mener Utdanningsforbundet har feil fokus, vi må kjempe og argumentere for å øke grunnbemanningen i barnehagen, vi trenger flere hoder og hender først.

Les også: Der grunnlaget legges

Det blir referert til førsteamanuensis Ellen Beate H. Sandseter der hun i Dagsavisen 18. desember 2015 sier:» Dersom voksne ikke har tid til å være sammen med barna, er det en utfordring som må få første prioritet. Tett kontakt mellom ansatte og barn gjør barnehagebarna lykkelige.»

Da er spørsmålet, Hvordan er det mulig å gjøre barna lykkelige med færre timer sammen med dem, med færre voksne på avdelingen? Det må kjempes en felles kamp for økt bemanning og mer planleggingstid, dette henger jo sammen.

Det blir skrevet: «Det blir stadig flere barn i barnehagene, barna er yngre når de starter og de er lengre i barnehagen daglig. Likevel er ikke planleggingstiden til pedagogene i barnehagen endret siden 1970 tallet.» Dette stemmer, men det gjelder også bemanningen. Omsorg og tid der og da kan ikke planlegges, det må gis når behovet er der.

Det er flinke pedagoger, barne- og ungdomsarbeidere og barneveileder som hver dag gjør en kjempejobb med det mest verdifulle vi som forelder kan ha, nemlig våre barn.

La oss gå sammen for å øke bemanningen i barnehagene, det gir rom for mer planlegging og mulighet for gjennomføring av den på en god måte. Det gir god kvalitet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke