buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
FEIRET: I Paris lørdag ble den nye klimaavtalen feiret med champagne, tårer og store ord. Vel hjemme i Norge er hva som ble feiret, oppe til fortolkning. F.v. Gard Lindseth, klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og politisk rådgiver Jens Frølich Holte skåler etter at klimaavtalen var vedtatt i Paris lørdag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 
Plukk ditt Paris
Klimaavtalen fra Paris kan synes å være så åpen for tolkning at det er uklart om det er Frederic Hauge som har tatt for mye Möllers tran, eller om det er Tord Lien som har tatt én skje for lite.

Publisert: 15.des.2015 13:22
Oppdatert: 15.des.2015 13:24

I Paris lørdag ble den nye klimaavtalen feiret med champagne, tårer og store ord. Vel hjemme i Norge er hva som ble feiret, oppe til fortolkning.

Når man hører uttalelsene fra de tre største partiene på Stortinget, anført av olje- og energiminister Tord Lien (Frp), opp mot uttalelsene fra miljøbevegelsen og miljøpartiene, kan man undres over om de har fått seg forelagt samme avtale.

Parisavtalen er «game over» for norsk olje og gass, har Bellona-leder Frederic Hauge proklamert. Avtalen gir ingen grunn til å stanse norsk oljeleting og produksjon, svarer oljeministeren, som har harselert med at Hauge måtte ha tatt seg for mye Möllers tran.

Ikke bundet

Mye kan tyde på at avtalen er så tvetydig formulert at begge kan påberope seg å ha rett. Om det innebærer at begge sider gjør det rette, er et annet spørsmål.

Gapet mellom avtalens ambisiøse temperaturmål på 1,5 til 2 grader på den ene siden, og at det ikke gis en klar oppskrift på hvordan man faktisk skal klare å komme dit, på den andre siden, står igjen som en hodepine som hvert enkelt land må bale med selv fremover.

Ingen land er juridisk bundet av parismålene. Det eneste Norge per i dag er forpliktet til, er å kutte 40 prosent klimagasser fra 1990-nivået sammen med EU innen 2030. Det kan i teorien bety at AS Olje-Norge kan fortsette nærmest som før ved å kjøpe kvoter i andre EU-land.

Oljeindustrien og oljeministeren kan derfor ha sine ord i behold når de sier at avtalen ikke i særlig grad vil påvirke norsk olje- og gassnæring.

Må kuttes

Skal man derimot virkelig ta innover seg hva 1,5-gradersmålet faktisk krever, mener miljøbevegelsen at Lien ikke bør være så skråsikker. Utslippene må da kuttes med overveldende 70 til 95 prosent innen 2050 i hele verden, ifølge FNs klimapanel. I rike land som Norge, som ifølge avtalen skal gå foran, må det dermed kuttes enda mer og enda raskere.

Det vil gi så godt som null rom for fossilt energiproduksjon i fremtiden, med mindre man lykkes med å fange og lagre CO2 i stort omfang, ifølge forskningsleder Steffen Kallbekken ved CICERO. Det er denne delen av avtalen miljøbevegelsen vektlegger.

Disse innbyrdes motsetningene i Parisavtalen gjør at det nok vil bli mange lignende fortolkningsdragkamper mellom ulike interessegrupper i verdens land i årene fremover.

Peanuts

Alle venter nå i spenning på hvordan regjeringen skal ta Parisavtalen videre her hjemme. Første test blir forhandlinger om et grønt skatteskifte på nyåret med samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti.

At Frp ikke lenger skal kunne blokkere økte drivstoffavgifter, blir et av de viktigste kravene fra støttepartiene inn i forhandlingene.

Kutt i dagens lukrative leteordningsstøtte til oljeindustrien, vil trolig også bli viktige krav. Venstre har allerede gjort det klart at de mener avtalen umuliggjør mer oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. Det tegner til heftige forhandlinger.

Som KrF-leder Knut Arild Hareide slo fast på Dagsrevyen søndag:

– Den runden vi har hatt på flyseteavgiften i høst, blir bare peanuts i forhold til hva som kommer fremover. (©NTB) 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat