23. okt
FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
Pressens Faglige Utvalg frifinner HA under tvil

Publisert: 03.mai.2019 15:58
Oppdatert: 05.mai.2019 14:14

Etter behandlingen av min klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) på HAs dekning av saken om Morten Aspelis utmelding av Arbeiderpartiet, skriver avisa at HA fikk medhold i PFU.

Uttalelsen fra PFU er langt mer nyansert enn det HA formidler. Det er korrekt at HA ikke ble dømt av et flertall i PFU, mens avisa glemmer å nevne den tvil som lå til grunn og at et mindretall i utvalget mente HA burde dømmes. Det samme mente PFU-sekretariat, som innstilte på domfellelse på to punkter.

Sakens kjerne var at HA i juni 2018 hadde store oppslag og fortalte om krangler på epost i sene nattetimer innad i Hamar Ap. PFU sier at disse påstandene ikke er dokumentert, verken i trykk eller i PFU-saken. Morten Aspeli meldte seg ut av Arbeiderpartiet med begrunnelsen langvarig trakassering, og fylkesstyret i Hedmark Ap fikk saken til behandling.

Ettersom HA finner det hensiktsmessig å tilbakeholde den tvil som ikke taler til avisens fordel i saken, finner jeg det riktig å gjengi denne. Flertallet på fire sa dette: «Etter en samlet vurdering finner PFUs flertall at Hamar Arbeiderblad ikke har brutt god presseskikk.» Samlet vurdering er en formulering som PFU benytter når utvalget er i tvil.

Et mindretall på to; et medlem fra redaktørene og ett medlem fra allmenheten, ga følgende uttalelse til dissens: «PFUs mindretall er kritisk til at klagers stemme ikke kom til uttrykk i nyhetsartikkelen som ble publisert ved siden av fylkesstyrets vedtak. I denne artikkelen konstaterte HA at klager hadde fått skriftlig advarsel for mobbing, noe mindretallet mener var rammende for klager. I artikkelen diskuteres også klagers stilling i Hamar Ap. For å sikre god nok kildrebrede (jf. VVP 3.2) burde HA enten referert klagers uttalelse fra dagen før, da han sa han ikke har hatt en fremtredende rolle i varslersaken, eller kontaktet ham på nytt.» «PFUs mindretall finner at Hamar Arbeiderblad har opptrådt kritikkverdig på punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten.»

Balansert fremstilling er bra for å underbygge tillit hos leserne. Det bør også gjelde i saker der avisen selv er oppe til doms. Saken ligger på nettsiden til Pressens Faglige Utvalg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke