buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
 
Problemstillingene fortsatt viktige

0
Publisert: 17.apr.2015 04:00
Oppdatert: 17.apr.2015 06:36

15. april skrev Arnfinn Moland i HA at jeg underkommuniserer hvilke forhold som var gjeldende under okkupasjonen. Det var ikke hensikten.

Hensikten med mitt innlegg 14. april var å rette oppmerksomhet mot de passive NS-medlemmene og hvilke straffeforhold de ble møtt med etter krigen. Med mitt innlegg ønsket jeg å påpeke at de som ble dømt for landssvik ble dømt etter en anordning som både i samtiden og i ettertiden har blitt kritisert for å være grunnlovsstridig. Hensikten var ikke å oppfordre til å legge forstanden igjen hjemme hvis man ønsker å oppsøke Riksarkivet.

Moland hevder at jeg er naiv i min argumentasjon når jeg skriver at mange NS-medlemmer ikke hadde gjort annet ulovlig enn å melde seg inn i et politisk parti, og legger senere pennen i hånden min når han skriver «Og så lite vil hun anbefale nye slekter å lære av historien». Som fremtidig lektor i historie ønsker jeg at nye slekter skal lære mye av historien gjennom å se på flere perspektiver og synspunkter av den. Dette gjelder også Norges krigs- og okkupasjonshistorie.

Jeg setter ikke spørsmålstegn ved de fakta som Moland presenterer i sitt innlegg 15. april. Det er riktig at Norge på kort tid gikk fra å være et demokrati til en ettpartistat. Okkupasjonstiden i Norge har blitt kalt en unntakstilstand, og det med god grunn.

Da Tyskland kapitulerte i 1945 hadde det norske samfunnet behov for et rettsoppgjør for å vinne tilbake demokratiet. Jeg skriver ikke i mitt innlegg at NS-medlemskap ikke burde være straffbart. Jeg stiller derimot spørsmål ved anordningen NS-medlemmene ble straffet etter, og mener at det er viktig å være klar over disse forhold om man ønsker å se etter familienavnet i landssvikarkivet.

Jeg tar opp et følsomt tema i mitt innlegg 14. april, og jeg er klar over at mine meninger kan oppfattes som kontroversielle og provoserende. Moland skriver at «dette er gjennomdrøftede problemstillinger behandlet av historikere og jurister i 70 år.» Dette betyr ikke at problemstillingene ikke lenger er viktig. Nå som det er jubileumsår vil både nye og gamle problemstillinger tas opp, og diskusjonene kommer til å blomstre. La oss håpe at de vil bidra til flere perspektiver på okkupasjonshistorien.

masterstudent i historie ved Universitetet i Oslo

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat