23. okt
Kraftledninger: Risikoen rundt høyspent må ikke dysses ned.
 
Prøver dere å feie risikoen under teppet?
Tilsvar Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet vedrørende ufarliggjøring av høyspentledning: Prøver dere å feie risikoen under teppet?

Publisert: 10.sep.2019 14:04
Oppdatert: 11.sep.2019 06:36

I sitt innlegg 3. september hevder fagdirektør Tone-Mette Sjømoen i DSA at «høyspentlinjer er ikke så farlige som folk tror». Videre hevdes det i innlegget at undertegnede på vegne av Ringsaker Pensjonistparti har misforstått en rekke ting knyttet til helserisiko og høyspent, anbefalte avstander for oppføring av nybygg m.m.

Takk Sjømoen, for et svært uklart, selvmotsigende innlegg, der du også tilkjennegir at befolkningsstudier har vist en økt risiko for barneleukemi ved bosetting nær høyspent. Det er svært viktig for oss at ikke risikoen rundt høyspent dysses ned.

Utdrag fra Statens Stråleverns egen rapport 2005:8; «Forvaltningsstrategi om magnetfelt og helse ved høyspentanlegg»:

Forskningsresultater:

«I juni 2001 klassifiserte International Agency for Research on Cancer (IARC) magnetfelt fra høyspentledninger som mulig kreftfremkallende for mennesker, hovedsakelig basert på en assosiasjon mellom boligeksponering og økt risiko for barneleukemi. Basert på samlede data fra flere studier kan ikke resultatene avvises som tilfeldige funn (Ahlbom et al. 2000). Britiske National Radiological Protection Board (NRPB) publiserte i 2004 en litteraturgjennomgang (NRPB 2004) hvor man beskrev indikasjoner på en dobling av risikoen for leukemi hos barn eksponert for magnetfelt over 0,4 μT (mikrotesla) i sitt bomiljø.»

Norske forskningsresultater og brystkreft:

«Færre studier har sett på kreft hos voksne eksponert for magnetfelt i bolig.(...) For brystkreft blant kvinner (...) en norsk studie som rapporterte 60 prosent økning i risikoen blant kvinner eksponert for magnetfelt over 0,05 μT (Kliukiene et al. 2004). En annen norsk studie rapporterte sammenheng mellom ondartet føflekksvulst og eksponering for magnetfelt fra høyspentledning (Tynes et al. 2003). For kvinner ble det vist en dobling i risiko og for menn en marginal sammenheng.»

8.6 Bekymring og frykt: «Større forebyggende tiltak begrunnet i helsefare, kan gi signaler om høyere grad av alvorlighet og medføre økt bekymring(...)».

Sjømoen hevder at: «Det er ingen dokumentert sammenheng mellom opphold nær en høyspentlinje og kreft. Dette gjelder både for brystkreft og leukemi.» Av Statens Stråleverns egen rapport, ser vi at dette er direkte feil.

Vi er kjent med at saneringstiltak er kostbart, men Ringsaker Pensjonistparti ønsker at kommunen skal ta kostnaden og utføre nødvendige tiltak, så våre innbyggere slipper denne strålingen og helserisikoen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke