23. okt
FEIL: For meg blir det helt feil at vi må løse budsjettproblemet med å redusere tilbudet til folk som trenger hjelp, skriver Oddbjørn Kleppen.
 
Reduserte helsetjenester
Løten: Standard hjemmehjelpstilbud blir altså én gang hver 4. uke – dog basert på «en individuell vurdering». Jeg beklager!

Publisert: 20.feb.2018 13:50
Oppdatert: 20.feb.2018 13:52

Kommunestyret i Løten behandlet i siste møte en sak om budsjettposten for hjemmebaserte tjenester.

Disse tjenester hadde i fjor et stort merforbruk – noe som resulterte i at det i kommunestyrets desembermøte ble gitt en betydelig merbevilgning til virksomhetsområdet for 2017 på kr 800.000. Bra!

Så er det en erkjennelse av at dette også får tilsvarende innvirkning for året 2018, og dette var grunn til at saken igjen var på dagsorden i møtet 14. februar.

Det er fra rådmannen og hans stab gitt en grundig utredning om saken – og formannskapet hadde i sitt møte 31. januar innstilt på å følge rådmannens forslag om en økning av budsjettposten på én million for 2018.

Så langt: Bra det også, men her er det etter mitt skjønn et vesentlig element til:

På tross av denne store budsjettøkningen, er det sårbare grupper i bygda som får reduserte tjenester – fordi man antar at én million i pluss ikke er nok.

Det tjenesteområdet vi her snakker om, består av fire «tjenestetilbud», og rådmannen har gitt en grei begrunnelse for hvorfor tre av disse tilbudene ikke kan (bør) få reduksjon.

Dermed står man igjen med ett område som etter saksframlegget må få redusert tilbud i år.

Flertallet i kommunestyret sluttet seg til rådmannens/formannskapets forslag, men et mindretall på 10 av 22 representanter stemte for et forslag om å øke posten til 1.350.000.

Hva er så virkningen av vedtaket? Jo, forenklet sagt betyr dette at standard for hjemmehjelpstilbudet, blir en reduksjon fra hjelp annenhver uke til én gang pr. måned.

Dette gjelder for 2018, og det er i en viss grad allerede satt ut i livet. Her må en for ordens skyld legge til at den gruppa vi da snakker om, er meget sammensatt – fra dem som trenger hjelp 24 timer i døgnet til de som altså kun har fått «vanlig» hjemmehjelp annenhver uke.

For undertegnede blir det helt feil at vi må løse dette budsjettproblemet med å redusere tilbudet til folk som trenger slik hjelp.

Jeg spurte i møtet rådmannen om hvor mye man hadde regnet med å spare på denne endringen, men kunne ikke få svar før man hadde et vedtak å beregne ut fra.

Etter mitt skjønn er dette å begynne i feil ende.

For øvrig mener jeg at man innenfor det budsjett vi har for 2018, også har rom for å beholde den gamle ordningen, og dette ligger i Senterpartiets forslag om å øke bevilgningen som nevnt foran.

Det var imidlertid ikke mulig å få flertall for dette i onsdagens møte, og standard hjemmehjelpstilbud blir altså én gang hver 4. uke – dog basert på «en individuell vurdering» som det heter i saksdokumentet.

Overfor dem som blir berørt, beklager jeg at vi ikke nådde fram med vårt forslag.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke