22. jun
 
Reduserte helsetjenester i Løten

Publisert: 13.mar.2018 14:47
Oppdatert: 13.mar.2018 15:01

Jørn A. Flathas kommentar til mitt innlegg 21. februar krever et tilsvar. Det er riktig som han påpeker at endringen for 2017 ble vedtatt i oktobermøtet. Jeg beklager at jeg viste til feil møte. Så sier Flatha at vedtak om økt budsjett ble gjort i januar – men kommunestyremøtet var da 14. februar, og det er der vedtak gjøres. Så er vi flere som kan tenke feil om møtedatoer.

Det som var hovedsak i mitt innlegg, var budsjettet for 2018. Dette sluttbehandlet vi i desembermøtet. Ytterligere behov for midler til hjemmebasert omsorg var tema, og det ble fra opposisjonen foreslått å øke posten med en million – ut fra overskridelsene i 2017. Dette ble nedstemt av Arbeiderpartiet og deres partnere. Så – da vi for februarmøtet fikk saklista, kom nettopp samme forslag fra de som stemte nei i desember.

Den utredning som rådmannen og hans stab nå hadde gjort, var som jeg sa, grei nok – men konklusjonen var at deres forslag på en million i tillegg ikke ville være nok. Derfor måtte man foreslå kutt i hjemmehjelpstjenestene.

Det er tre elementer i mitt innlegg 21. februar:

- Det blir helt feil å redusere «standard for hjemmehjelpstilbud» som rådmannen benevner det - fra annenhver uke til en gang pr måned. Jeg mener det er rom i årets budsjett for kostnaden med å opprettholde tilbudet.

- For å sjekke grunnlaget for mitt standpunkt, ba jeg fra talerstolen om å få vite hvor mye administrasjonen hadde regnet å spare på sitt forslag. Jeg fikk ikke svar.

- Etter møtet kom rådmannen til meg, og tok opp det at jeg ikke hadde fått svar. Han hevdet at det ikke var mulig å beregne dette før man hadde et vedtak. Dette blir etter min mening helt feil behandling av saken. Vi må først vite hva et forslag innebærer før vi inviteres til å gjøre vedtak. I følge rådmannen var dette ikke mulig. Å invitere kommunestyret til å behandle saker på denne måten, er jeg helt uenig i, og jeg forutsetter at man her kunne gjort et anslag på like sikkert grunnlag som for mange andre poster i budsjettet.

Til slutt: For at vi ikke skulle få et vedtak som reduserte tjenesten for folk som har behov for slik tjeneste, foreslo vi en budsjettøkning som vi etter beste skjønn, regnet med skulle holde (jf. året før osv). Når det står «standard for hjemmehjelpstilbud» i rådmannens saksframlegg, antar jeg at dette må gjelde flertallet av de som er berettiget slik hjelp! Jeg hadde som nevnt spurt rådmannen om hva man regnet med å spare – uten å få svar, men de måtte vel også ha gjort anslag når de foreslo å gjøre reduksjon i ytelsene til folk?

Jeg er klar over at det er en individuell vurdering i disse saker, og er også senere gjort kjent med at de som har fått et vedtak tidligere, kan bli undergitt slik vurdering. Med de tall vi har i budsjettet for 2018, mener jeg altså at det for dette året, er rom for å opprettholde tidligere regler.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.