23. okt
 
Religion og livssyn i ny kommuneplan

Publisert: 11.jan.2018 15:41
Oppdatert: 11.jan.2018 15:41

I forslaget til ny kommuneplan for Hamar ser en fram mot 2030 og har ønsker om hvordan framtida skal bli. Det første hovedmålet er at «I 2030 er Hamar den viktigste byen i og for Innlandet.

Dette uttrykkes i formuleringer om å være en attraktiv kommune å flytte til, blant landets beste på skole, kultur og idrett, og at det er viktig å utvikle mangfoldet i kommunen. «Mangfold» og «Trygge oppvekstkår» lanseres blant de viktigste attraksjonsfaktorene.

Høringsutkastet konkretiserer ikke hva mangfoldet er, eller på hvilke områder. Men allerede nå finnes det i hvert fall et stort mangfold i det som handler om religion og livssyn. I Hamar er det mange forskjellige kristne menigheter (Den norske kirke, Den katolske kirke, Pinsemenigheten Filadelfia, Den evangelisk-Lutherske frikirke, Metodistkirken, Baptistkirken, Adventistene, flere frimenigheter) – i tillegg til andre trosretninger (muslimer, Bahai, jøder) og Humanetisk Forbund. Dette er et verdifullt mangfold som kan bidra til både tilflytting og aktivitet. Og disses virksomhet skaper tilhørighet og bidrar til godt lokalmiljø.

Planutkastet nevner «Trygge oppvekstkår» blant de viktigste attraksjonsfaktorene. Da er det på sin plass å peke på det utstrakte barne- og ungdomsarbeidet som både Den norske kirke og mange av de andre trossamfunnene driver. Gjennom dette arbeidet får svært mange barn og unge være i trygge miljøer, utfolde kreative muligheter og vokse med utfordringer og oppgaver.

De to siste hovedmålene handler om å være blant landets beste kommuner for barn og ungdom, og å være en trygg og inkluderende kommune med rom for alle.

I den forbindelse tror jeg det vil bli svært merkbart om alt kristent barne- og ungdomsarbeid plutselig forsvant fra Hamar. Tilbud som babysang, småbarnskor, ungdomskor, speidere, klubber, leirer og diverse prosjekter gir svært mange barn, ungdommer og familier verdifulle tilbud. I forhold til «inkludering» og «trygghet» gir Den norske kirke og andre trossamfunn viktige bidrag til en trygg og inkluderende kommune gjennom å skape møteplasser og trivselstiltak for eldre. Og ved å ha kompetanse i møte med innvandrere – som ikke bare gjør Hamar til en «mer flerkulturell» by – men og «mer flerreligiøs» by. Flere av menighetene i kommunen, gir viktige bidrag til integrering og skaper møteplasser mellom nyere og mer etablerte nordmenn.

Høringsutkastet til kommuneplan inneholder mye bra. Fra mitt ståsted ønsker jeg en synliggjøring av religioners og livssyns positive bidrag i samfunnsbyggingen. Jeg mener Den norske kirke sammen med mange andre kirker og tros- og livssynssamfunn bidrar til å gjøre Hamar til et attraktivt sted å flytte til – og et godt sted å leve i.

domprost

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke