buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
 
Rus, russ og russefeiring i vår tid
Skal en ta vare på tradisjoner?

Publisert: 19.apr.2016 04:00
Oppdatert: 19.apr.2016 11:08

Skal en ta vare på tradisjoner, bør en kanskje ta vare på på originalen eller hva?

Det har skjedd mye fra 17. og 18. hundreårstallet, da de med formuende foreldre og gode evner, ble sendt til København for å studere ved universitetet. Norge hadde ikke noe universitet på den tiden.

Når studentene var «ferdig studert», fikk de plassert et horn i panna. Først når den endelige eksamen var over, og bestått, fikk de lov å fjerne hornet.

Det skulle tilsi at de fleste tok studiene meget alvorlig, ikke minst for den skammen det ville være for en selv og de som bekostet studiene.

Ordet RUSS skal være en forkortelse for det latinske navnet på denne handlingen, «corpua depositurus», som betyr «å legge av seg hornene».

Jeg levde ikke på den tiden da «jorden var flat som en pannekake», vitenskapen har kommet lenger i 2016, men hvordan har russekulturen utviklet seg i tiden?

I 1951 feiret vi russetiden 17. mai og etter avsluttet eksamen reiste vi til København, hvor noen «slo ut håret». Den gang var det stort å få gå videre på skole, kunne glede mor og far, og kanskje kunne «bli til noe».

Det var vel svært få som følt at de fortjente å feire at 11 års skolegang var over og nå var det fritt frem for å ruse seg og gjøre hærverk som russ.

Grunnen til at jeg skriver dette i dag, 17. april, er den: Ute på parkeringsplassen til Vikasenteret ligger det en haug med tomme ølbokser, brennevinsflasker, mange russekort merket Hamar katedralskole og diverse annet skrot. Russebilen måtte jo holdes i orden innvendig.

Til orientering, plassen ble rengjort etter vinteren for ca to uker siden og i natt var russen her.

Er dette noe å bry seg om? – Jo det er det, det sier noe om oss mennesker, foreldre og barn. Er kulturen i ferd for å forsvinne helt?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat