buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
 
Så enkelt, og så vanskelig

Publisert: 28.mai.2018 13:32
Oppdatert: 28.mai.2018 13:54

Trenger Hamar å ta dyrka mark for å bygge boliger? Eller er det tilstrekkelig å fortette? «Kommuneplanen skal ha klima og miljø som første hensyn», heter det i samarbeidserklæringen til Regnbuealliansen i Hamar. Fortetting er et viktig virkemiddel for å tilfredsstille et slikt hensyn.

Asplan Viak er et av Norges største rådgivende ingeniør- og arkitektfirmaer. De har vært engasjert av Hamar kommune for å gjøre analyser, drøfte og anbefale aktuelle områder for fortetting til kommuneplanens arealdel, som nå er under behandling. Siden spørsmålet om spesielt jordvern er en «varm potet» både på Hamar og i nabokommunene, gjengir vi noen av spørsmålene og svarene fra fagrapporten knyttet til problemstillingen dyrket mark/grøntområder og fortetting:

Hvor mange nye boliger er det plass til i Hamar? Det er et potensial for mellom 4.400 og 21.400 nye innbyggere i Hamar, eller et sted mellom 3.000 og 14.000 nye boliger.

Hvorfor bør det meste som skal bygges nytt i Hamar være leiligheter? Prognoser og analyser fra Oppland viser at demografien og boligpreferansene er i endring. Så ved å bare bygge leiligheter kan man samtidig frigjøre nok eneboliger til å dekke markedet og behovet for småbarnsfamilier. Det vil i fremtiden altså være et godt tilbud med brukte eneboliger i Hamar.

Kan vi ikke bare bygge mer i grøntområdene, som Klukhagan og Furuberget? Grøntområdene vil få stadig større betydning ved økt tetthet og med flere som bor i leiligheter. Analysene viser at mange velger bolig på grunnlag av tilgang til turområder. Hamar har i dag dårligere tilgang til turterreng enn innbyggerne i de fleste større tettsteder. Hamar bør derfor legge bedre til rette for tilgang til nærtur-terreng.

Med flere innbyggere i Hamar blir det vel mer trafikk og kø på veiene? Mye tyder på at tette byer er mer gå- og sykkelvennlige, og derfor ikke belaster vegnettet like mye som om man bygger spredt. Spredt boligbygging vil ofte også belaste det samme vegnettet i byen, og kanskje i enda større grad fordi flere blir avhengige av å bruke bil.

Hvordan kan vi ta vare på småbysjarmen i Hamar samtidig som vi fortetter? Mange små steder har høyere tetthet enn Hamar. Det handler like mye om å bygge med god estetikk, grønne kvaliteter og mindre plass til biler og mer plass til folk.

Hvis vi ikke har tomter for eneboliger flytter vel barnefamiliene til nabokommunene? Barnefamilier ønsker også å bo sentralt, så de kan leve gode liv med nærhet til aktiviteter i hverdagen. Det har for eksempel vært en suksess med nye rekkehus og barnehage i Nordviken på Martodden. Disse husene er attraktive også for barnefamilier.

Svaret er altså at kommunens egen fagrapport sier at vi ikke må bygge ned matjord og at vi bør bevare viktige grøntområder, og allikevel få plass til flere innbyggere i Hamar. Vi kan faktisk få over 20.000 innbyggere til ved kun å fortette.

Selvsagt er det enklere å bygge rett på et jorde. Fortettingsprosjekter er noe vanskeligere og tar lengre tid, men dette er veien å gå for Hamar. Nå må vi gripe sjansen og ta valg som er i tråd med Asplan Viaks solide fagrapport. Så enkelt, og så vanskelig er det.

Kommunestyrerepresentant Miljøpartiet De Grønne Hamar

Fylkesstyremedlem Miljøpartiet De Grønne Hedmark

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat