buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
Boligsalg: Meglerne er en melkeku for stat og kommune, skriver Roar Jevne.Foto: Jarl F. Erichsen, NTB svanpix
 
Samfunnsstøttene løfter ikke en finger
Høye boligpriser i Hamar ruinerer folks levekår. Jeg snakker ikke om lønnsadelen, men om folk som har mindre enn 20.000 kroner utbetalt i måneden.

Publisert: 25.nov.2018 10:46
Oppdatert: 25.nov.2018 10:46

Folk tvinges til leiemarkedet hvor de må ut med 12-14.000 kroner for 40-50 kvadrat i annen manns bolig – ingen kjæledyr, takk. Dette er uverdig.

Det å ha råd til egen bolig, kjøpt eller leid, er basisen for trygghet. Her ligger følelsen av verdighet, bekreftelse, likestilling, rettferdighet, frihet og demokrati.

«En grådig privatkapital er bærekraftens verste fiende», sier Gro Harlem Brundtland og FNs bærekraftplan, Agenda 21. «Ingen kan ta seg til rette for å realisere seg selv, hvis det går på bekostning av andres muligheter til å realisere seg.» Veldig klar tale fra landsmoderen.

Økonomirådgiveren sitter ved rådmannens bord. De er enige om to ting. FNs bærekraftplan puttes i skuffen. Private utbyggere slippes løs. Private utbyggere uten krav på nakken, bygger etter prinsippet: høyest mulig pris og fortjeneste for dem selv. Resultatet ser vi blant annet på Hellandkollen, boliger for de som stabler 4-6 millioner på bordet.

Prisene på brukt bare stiger. Mors 3-roms borettslagsleilighet fra 1955, i Skappels gate, ble priset til 1.4 millioner i 2007. I dag priser meglerne disse leilighetene til 3,8 millioner. En vekst på hensynsløse 170 prosent på 10 år. På landsbasis øker prisene i samme periode med 72 prosent. Lønn og pensjon står stille.

Boligmeglerstanden skryter av seg selv på Dagsrevyen. Veldig mange boliger blir solgt over hele landet. Lederen for denne kjernesunne utviklingen har aldri opplevd et så vel fungerende boligmarked. Ikke rart meglerstanden får beste NRK-sendetid – den er melkeku for stat og kommune, som håver inn millioner på boligomsetning over det ganske land, som så sendes tilbake til NAV som bostøtte til bostedsløse. Systemtro politikere stoler på at NAV klarer å ta unna køen av et folk på boligvandring. Men NAV er en flaskehals og selv hjelpetrengende.

Dette ineffektive pengesløseriet er klareste symptomet på en syk bærekraft. Denne åndsfattigdommen, eller en «velferdsmodell under press» som politikere kaller den, er intet annet enn resultatet av overproduksjon og luksusforbruk i tiår. Det fins bare en medisin: På kort sikt må samfunnsstøttene senke boligprisene og sette et tak slik at folk får igjen pusten. Bankdirektøren må slippe opp på krav til lån. På lengre sikt må rådmannen stille krav til private utbyggere: enklere, billigere, smartere, grønnere. Han må stille krav til leiemarkedet og prissettingen. Det må bli legitimt å leie, på linje med å eie.

For å få grøtfatet til å rekke rundt hele bordet, må vi bytte ut «kjøp og kast» med gleden ved å «ta vare på, gjenbruke og bruke omatt.» Samfunnet behøver fokus på «fellesskapsløsninger».

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat