23. okt
Hei, hei! Synes far hadde fått til et herlig blink-skudd av en liten ’tyvª på fuglematerenÖ Kanskje dette kan være dagens leserbilde en dag? Bilde er tatt av: Åge Rønningen På forhånd takk! Med hilsen Liv R. Dalseng Liv R. Dalseng | Arkitekt Tlf: 907 85 683 | livrd@boligpartner.no BoligPartner Hovedkontoret Tjuvholmen Brygga 11, 2317 Hamar Tlf: 47 71 70 00 | post@boligpartner.no Original bildetekst: TYV: På fuglemateren. FOTO: ÅGE RØNNINGEN *** Local Caption *** TYV: På fuglemateren. FOTO: ÅGE RØNNINGEN
 
Skal Vien gård bli kommunestabbursmusas neste godbit?

Publisert: 11.jan.2017 21:30
Oppdatert: 11.jan.2017 21:35

Stabbursmusprinsippet hersker i mange kommuner når de skal forvalte landets beste jordbruksarealer. Noen dekar her og noen dekar der kan synes ubetydelig for hvert enkelt kommunestyre, men det blir store arealer på landsbasis. I Norge har stabbursmusa allerede fortært over 1,2 millioner dekar matjord siden andre verdenskrig. Stortinget har imidlertid satt strengere begrensninger på denne småspisingen.

I 2015 vedtok vår egen nasjonalforsamling at vi må komme under 4.000 daa omdisponert matjord per år innen 2020. Hedmark har ca. 10 prosent av landets totale jordbruksareal. Det gir hele Hedmark fylke 400 daa per år. Hamars stabbursmus må nøye seg med under 20 daa.

I tillegg til denne innstrammingen, legger regjeringen vekt på at den beste jorda må gis spesielt godt vern. Jorda i Hamar har blitt kartlagt av norsk institutt for bioøkonomi. Kartleggingen viser at mesteparten av jorda på Vien Gård har svært god jordkvalitet. Jordtypen som dekker en stor del av arealene på Vien gård, er næringsrik og veldig verdifull. Dette er noe av den beste jorda som finnes i landet vårt. Her kan man dyrke mye annet enn «bare bygg»

Hvorfor skal Hamar sammenlikne seg med en nabokommune som har gitt stabbursmusa fritt leide? Ski kommune i Akershus er en kommune med stor vekst og mye verdifull jord rundt kommunens største tettsted. De har satt seg som mål at det skal bli slutt på all videre omdisponering av matjord og fikk jordvernprisen i 2015.

For dem som tenker på kommende generasjoner og ikke bare på kortsiktig økonomisk vekst, er det musefeller som bør være regelen, ikke formering av stabbursmus.

• Stortingets jordvernmål: maks nedbygging av matjord per år innen 2020 er 4000 daa på landsbasis.

• Det vil si at maks nedbygging i Hamar blir på 20 daa per år.

• Siden annen verdenskrig har 1,2 millioner dekar norsk matjord blitt til byggegrunn og vei.

• Jordkartlegging viser at Vien gård har noe av den beste jorda som finnes i hele landet vårt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke