9. des
RISIKO?: Sikkerhetshensyn kan ikke trumfe alle andre hensyn, skriver Berit Vegheim. FOTO: HENRIK LANGGÅRD
 
Skibladner og rullestoler

Publisert: 06.nov.2019 11.02
Oppdatert: 06.nov.2019 11.02

Diskriminering av funksjonshemmede legitimeres ofte med sikkerhetshensyn. Derfor må slike saker prøves for Diskrimineringsnemnda om man vil presse på for endring av saklighetsvurderingen.

Nok en gang gripes det til sikkerhetshensynet for å stenge grupper av funksjonshemmede ute fra opplevelser. Og nok en gang er det evakuering som løftes frem som trumfkortet.

Som om det skulle være et forbud for rullestolbrukere å oppholde seg i andre etasjer enn på gateplan, i tilfelle brann i et bygg.

Direksjonsformann Bjørn Blichfeldt i Oplandske Dampskibsselskab som driver D/S Skibladner påstår at jurister har klarert adgangen til nekt.

Det har de sikkert, men nå er det slik at Norge knapt har en jurist som behersker dette feltet. Det ser ut til at også disse juristene har oversett at heller ikke sikkerhetshensynet er absolutt.

I forarbeidene står det at det bør vises tilbakeholdenhet med å akseptere overbeskyttende holdninger som saklige, jf. Ot.prp. nr. 44 (2007-2008) s. 107. Det påpekes at også mennesker med nedsatt funksjonsevne i utgangspunktet må kunne velge å utsette seg for ulike typer risiko, på samme måte som andre.

Dette har vært brukt mot restauranter som vil nekte blinde adgang av samme grunn som Skibladner-sjefen.

Saken er jo at om sikkerhetshensynet skulle trumfe alle andre hensyn, ville ingen fått lov til å reise ut med båt, langt mindre med fly, eller tilby varer og tjenester i etasjer under eller høyt over bakkeplan i bygg.

En gang holdt vi kvinner vekk fra alt som menn mente var farlig med henvisning til sikkerhet og beskyttelse av «det svake kjønn».

Fortsatt kjemper vi den kampen mot majoritetens overbeskyttende og formynderske holdninger. Derfor fikk vi diskrimineringslovgivning.

Men vi må hele tiden kjempe for retten også i håndhevingsapparatet. Hva skal kvinner og funksjonshemmede med antidiskrimineringslov om det var så lett å diskriminere oss?

En helt annen ting er at Skibladner nok går klar av krav om universelt utforming, Vi jobber med bistand i slike klagesaker og har sett flere knefall.

Leder Stopp Diskrimineringen

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke