23. okt
 
Skivebom fra professor Stein Østre
8. august publiserte Hamar Arbeiderblad et innlegg om NHO sitt Kommune-NM. Ikke overraskende er innlegget ført i pennen av tidligere rådmann i Folldal og nå professor ved Høgskolen i Hedmark, Stein Østre. Med begreper som juks og propaganda, skyter han imidlertid langt over mål.

0
Publisert: 11.aug.2016 04:00
Oppdatert: 11.aug.2016 06:57

Det kan virke som om Østre tror NHO har konstruert Kommune-NM for å møte den siste tidens debatt om kommunereform. Men vi har vurdert norske kommuner ut fra betingelser for næringslivet i mange år, og NHOs Kommune-NM har gått over seks år.

Det er derfor helt feil når han mener at vi har betalt Vista Analyse for «å velge ut data som er egnet til å begrunne behovet for drastiske endringer i kommuneinndelingen til NHOs fordel».

Østre hevder også at mindre kommuner ikke utgjør et interessant marked for NHOs servicebedrifter, uten at vi vet hvordan han har kommet fram til den konklusjonen. Tvert imot viser NHOs Kommune-NM at mange små kommuner, ikke minst i Hedmark, klarer å skape verdier og vekstkraft gjennom utnyttelsen av et godt næringsgrunnlag. Alvdal er den kommunen som går mest fram, og som ligger høyt plassert på kommunelisten for småkommuner. Også Tynset ligger høyt plassert på den nasjonal listen.

Vi har valgt ut offisiell statistikk på de områdene vi mener er viktigst som indikatorer på næringslivets kår i kommunene. Vi er helt åpne på hva dette er, vi ser på 21 ulike faktorer under fem hovedområder: arbeidsmarked, demografi, kommuneøkonomi, kompetanse og næringsliv.

Vi er like åpne på hva dette ikke er. Vi ser ikke på nivå eller brukertilfredshet av kommunale tjenester som sosialvesen eller helse, slik Østre etterspør i sitt leserinnlegg. Den typen kåringer foretas for øvrig av flere andre organisasjoner og institusjoner.

Som med alle typer rapporter og undersøkelser, kan datautvalg og annet diskuteres. Vi har også gjort mindre justeringer i perioden vi har hatt Kommune-NM, når vi har sett at ting ikke fungerer. For eksempel spør Østre om hvorfor parametere som boligmarked og samferdsel ikke er med. Det er absolutt relevante spørsmål, og noe vi kan vurdere å ta inn til neste år.

Men til sjuende og sist lager vi altså NHOs Kommune-NM fordi vi mener det gir oss alle bedre innsikt. De 21 utvalgte indikatorene er viktige premisser for verdiskaping, privat sysselsetting og utvikling av våre bo- og arbeidsmarkedsregioner. NHOs Kommune-NM er således ment å være til inspirasjon, og en indikasjon på hvilke grep som må tas.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke