buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Skogbruk og friluftsliv i Klukhagan

Publisert: 06.nov.2018 15:03
Oppdatert: 06.nov.2018 15:15

Klukhagan har status som landbruks-, natur- og friluftsformål (LNF-område) i kommuneplanen, og forvaltes etter skogbruksloven. Dette innebærer rett for grunneier til aktiv verdiskaping av skog, men samtidig plikt til å hensynta friluftslivet og ivareta det biologiske mangfoldet.

I en bynær skog blir friluftslivsinteressene ofte store. Mange innbyggere føler eierskap til skogen. Allmenhetens rett til fri ferdsel er nedfelt i friluftsloven for å gi mulighet til å utøve friluftsliv som en helsefremmende, trivselsskapende og miljøvennlig fritidsaktivitet. Enhver kan ferdes til fots hele året i utmark, så lenge dette skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.

Kommunen skal arbeide for å fremme friluftslivet. Hamar kommune har feks lagt til rette for opplyste turstier og skiløype vinterstid i Klukhagan. Kanalisering av ferdselen på hovedstier er positivt for å redusere tråkk og slitasje utenfor stiene, og bidrar til at hogst og skogskjøtsel kan pågå uten særlig konfliktnivå. Liten ferdsel utenfor hovedstiene er derfor ikke grunn for å tillate boligbygging. Det har dessuten vært få protester mot hogst i bynære skoger rundt Hamar senere år.

Kan grunneier fritt hogge ned skogen i Klukhagan? Flybilder fra 1997 og 2016 viser at Klukhagan i stor grad er gjennomhogd de siste 30 årene. Det er derfor begrenset med skog som kan hogges. Når det først hogges, har skogeier også foryngelsesplikt.

Ingen har krav på å få endret LNF-områder til bebyggelsesformål i kommuneplanen. Noen politikere virker til å la seg blende av Boligpartners beskrivelser som «skånsom utnyttelse av en tett, mørk og ugjennomtrengelig skog». Vurderer man planene fra stiene inne i skogen og ikke bare fra asfaltkanten, får man kanskje et annet inntrykk? Sjekk feks emneknaggen #klukhagan på instagram.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat