buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
skogen: Nå er det på tide å gjøre ord til handling, skriver Anne Tingelstad Wøien.Foto: Arnt Olav Velten
 
Skogen - på høy tid med handling
Næring: Det mangler ikke på fine ord for å ta i bruk mer av skogen, utfordringen er å sette handling bak ordene, tørre å samarbeide og bruke store penger om skal vi øke verdiskapinga i skogen.

Publisert: 27.nov.2016 12:59
Oppdatert: 27.nov.2016 13:24

De senere åra er det brukt mange fine ord om skogen som den framtidige fornybare ressursen som skal bidra til å øke verdiskapinga i skogen i Innlandet. Utallige rapporter er skrevet og mulighetene er belyst i alle bauger og kanter. Det underlige er at vi fremdeles ikke har fått i gang noe nytt, grønt «industrieventyr» som overtar etter olja – vi henger fremdeles etter.

I tillegg til alt som er skrevet er det selvfølgelig gjort en rekke tiltak for å legge til rette for at skogen skal bli mer verdifull. Den rødgrønne regjeringen la til rette for å skifte ut bruer med for lavt akseltrykk og utbedre andre flaskehalser langs veiene. I tillegg ble for eksempel terminalen i Kvam satt i gang igjen. Det ble gitt tilskudd til bedre framkommelighet i skogen og satsing på skog i landbruksbudsjettene.

For en stortingsrepresentant fra Innlandet føles det litt meningsløst å legge til rette for å rette opp flaskehalser på veiene og tillate tyngre og lenger transport hvis det kun bidrar til at tømmeret går til utlandet og at verdien av skogen ikke økes for skogeieren. Ved eksport får vi ikke til verdiskapinga vi ønsker for resten av Innlandet. Tømmeret må stoppes og videreforedles i vårt eget distrikt. Sagbrukene er viktige, men også industrien som Moelven og Hunton. Dette er industri som videreforedler store deler av tømmerstokken, men det er dessverre ikke nok. Borregaard i Halden tar hele stokken i bruk. På Follum er de i gang med utviklingsprosjekter for å gjøre det samme. Forskingen i Hedmark Kunnskapspark, Høgskolen i Hedmark (Evenstad), NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi) Treklyngen på Follum og Energigården på Hadeland er viktige bidragsytere for at vi skal få realisert flere stopp i Innlandet for tømmerstokkene.

Offentlige og private bygg og konstruksjoner må bygges i tre og vi må over til effektiv bioenergi og biodrivstoff samt bruke «tre» til annet som olje brukes til i dag. Vi må etterspørre alternativene. Statens vegvesen har gått foran som et godt eksempel med flotte trebruer. I Brumunddal skal verdens høyeste trehus bygges. Elkem vil bruke biokull fra Follum i smelteverk. Mulighetene for bruk av tre finnes, men må etterspørres og videreutvikles slik at hele stokken tas i bruk.

Sp mener det er på høy tid å bruke store midler til ny industrireisning. Derfor foreslår vi et grønt investeringsselskap 10 milliarder i innskuddskapital for utvikling av teknologibedrifter for grønt karbon. Fondet skal bidra til ny industribygging der skognæring, industri og forskning i samarbeid med offentlige og private kan utvikle ny teknologi og nye muligheter for råstoffet som må gi høyere lønnsomhet enn eksport til utlandet. I tillegg foreslår vi et trebasert innovasjonsprogram og ny bioøkonomiordning hos Innovasjon Norge. Forskning økes med 50 mill til NIBIO og det settes av tilsvarende til planting, gjødsling og foredling av skog i tillegg til økt satsing på skogsbilveier og kaianlegg.

Det finnes penger i dette landet dersom vi ønsker å bruke dem. Norsk næringspolitikk har aldri vært næringsnøytral. Vi har bare latt som. Dette fine ordet som betyr at vi politisk ikke skal legge oss opp i hva slags næring det skal satses på, brukes ved jevne mellomrom. Oljenæringa er bare ett eksempel på at det er brukt store subsidier til å satse innenfor områder vi mener Norge har en fordel som må utnyttes bedre.

Vi kommer aldri til å bli verdensledende på eksport av tømmer. Ikke er det ønskelig heller. Da må vi gjøre som vi har gjort i innenfor en rekke andre næringer der vi skulle vært utkonkurrert, vi må satse på kompetanse, teknologiutvikling og effektivitet. Skal vi få til det må det kapital til, men det må også vises villighet fra skogeierne om at de ønsker å arbeide sammen, helst i klynger, for å øke verdiskapinga. Da må vi se både Hedmark, Oppland, Buskerud og Østfold i sammenheng. Skal vi satse på grønn verdiskaping i Oppland betyr det at vi også må være med på å fremme virksomhet utenfor vårt eget fylke. Det blir likevel økt verdiskaping hos oss siden skogen står her og forhåpentlig blir mer lønnsom. Samtidig må vi bidra til å understøtte vår egen industri og egne utdanningsinstitusjoner med forskning. Det kan gi mer aktivitet i industrien, ved sagbrukene, på transportårene og i skogen, og dermed også mulighet for ny virksomhet i kjølvannet av de store industrimotorene.

Kun gjennom statlig engasjement, samarbeid i næringskjeden og satsing på forskning kan vi gjøre de fine ordene om til handling. Det er på høy tid.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat