buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Skolegudstjenester
Religion og Human-Etisk forbund.

Publisert: 24.nov.2015 04:00
Oppdatert: 24.nov.2015 10:29

I HA 20. november skriver Knut Røise at Utdanningsforbundet har kommet med nye retningslinjer som sier at skolebarn må søke om å få delta på skolegudstjenester.

Dette er feil. Det er Utdanningsdirektoratet som gir retningslinjene, og barn må melde seg på, ikke søke.

Fram til nå har det vært slik at elever som ikke ønsker å delta på skolegudstjeneste har måttet melde fritak. Samtidig har det vært krav om at de som melder fritak skal få et likeverdig alternativt tilbud. Mange elever har kunnet fortelle om et «likeverdig tilbud» som består i å bli overlatt til seg selv, eller å vaske og rydde på skolen.

Les også: Nye retningslinjer er latterlig

Dersom et tilbud skal fremstå som likeverdig må det sidestilles med andre tilbud. Det gjør det ikke dersom påmeldingen til det alternative tilbudet består i å melde seg av et annet. Heretter skal elevene enten melde seg på gudstjeneste eller en annen aktivitet. Da blir elevene presentert for to likeverdige valgmuligheter. Så forventer vi at alle skoler tilbyr elevene to reelt likeverdige aktiviteter denne dagen.

Når det gjelder Røises forestillinger om hva Human-Etisk Forbund er redde for: Vi er verken redde for gudstjenester, kors eller kristendom. Derimot setter vi trosfriheten høyt, noe som ikke bare betyr frihet til å tro, men også frihet fra tro.

Elevene skal selvsagt kjenne vår kristne tradisjon, men skolen skal ikke være arena for religionsutøvelse. Vi har et formelt skille mellom stat og kirke i Norge, hvilket betyr at kirkens ledere ikke skal kunne «sette ned foten» og diktere skolen.

Det kan derimot Menneskerettighetsdomstolen. Norge har fått en dom mot seg når det gjelder religionsutøvelse i skolen, og oppdateringen av retningslinjene for skolegudstjenester er en naturlig oppfølging av dette.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat