17. aug
Skolemat: 100 prosent matpakkedekning i barneskolen i Hedmark.Foto: Frank May, NTB scanpix
 
Skolemat: Skyte spurv med kanoner
De siste dagene har debatten om gratis skolemat eskalert. Arbeiderpartiet og SV er klare i sin tale om at gevinsten for å servere gratis skolemat til alle elever er verdt pengene det vil koste.

Publisert: 09.aug.2019 15:06
Oppdatert: 09.aug.2019 15:29

Forsking viser at gratis skolemat servert på fat utjevner sosiale forskjeller. Den forskningen tar jeg på alvor. Jeg er ikke i tvil om at det hadde vært fantastisk for elevene å ha en god pause midt på dagen for å snakke, le og spise den samme maten rundt det samme bordet. Det trenger vi ikke se lenger enn til nabolandet for å vite. Likevel er denne løsningen for Hamar nå en utopi. De fleste skolene mangler fasiliteter og bemanning til dette. Aud Riseng fra Ap svarer HA 8. august at løsningen vil være å levere ut matpakker. Blir dette svaret er jeg imidlertid usikker på om forskningen fortsatt gjelder. For maten skulle være på fat, og elevene skulle sitte rundt samme bord.

Komité for kultur og oppvekst har utarbeidet Oppvekstplan 2018-25 hvor vi foreslo nettopp en forsøksordning med gratis skolemat. Forslaget er basert på forskning i tillegg til at de unge selv har ønsket seg dette i forbindelse med oppvekstplanen. KrF var med å utforme planen og stemte selvfølgelig for i kommunestyret. Vi gleder oss til å følge med på gjennomføringen ved forsøksskolene. Er effekten stor nok må det vurderes nøye hvor man skal hente midler til å prioritere utvidelse av ordningen. Imidlertid viser det seg tidlig at det er kostbart å etablere dette forsøket.

DETTE MENER HA

Kostnad er bare ett av mange skjær i sjøen for gratis skolemat. For å nevne noen så har vi mattilsynets krav for oppbevaring og produksjon. Og hvem skal ha ansvaret? Dersom maten ikke skal produseres på skolen vil det kreve tid å distribuere maten til skolene. Hamar som har erklært klimakrise må også vurdere klimanøytral utlevering og emballasje, især til en generasjon som streiker for at våre voksne skal ta klima- og miljø på alvor.

LES OGSÅ: Rektorene er ikke rustet til det.

Hedmark fylke har ifølge forskningsrådet 100 prosent matpakkedekning i barneskolen. Da blir det litt som å skyte spurv med kanoner å dele ut mat til alle for å hjelpe noen få. De som sjelden har mat med seg på skolen bør få det. Og kjenner jeg de ansatte i Hamar-skolen rett, får de det. Av en lærer, en medelev, en helsesykepleier eller av en sosiallærer.

Hamar KrF satser på skoleutvikling og investerer i barn og unges oppvekst. Men vi vil helst bruke pengene på enda flere trygge voksne som kan se elevene, og som sikter sin omsorg målrettet og tilpasset hver enkelt elev på den måten de trenger det mest. Vi vil gjerne starte med å prioritere resten av sosiallærerstillingene som i 2018 ble vedtatt etablert for alle barneskoler innen 2025.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke