23. okt
Russ: Skriv tekster som fokuserer på annet enn sex, fyll og krenkende kvinnesyn, oppfordrer Tore Aasmund Stubberud.Foto: Kyrre LIen, NTB scanpix
 
Skriv russelåter om annet enn rølp og sex
HA slår stort opp over to sider en gladhistorie om Kristian som gjør det bra på å lage russelåter. Fest, fyll og sex er som vanlig i fokus, selv om denne låta er av det mer uskyldige slaget.

Publisert: 22.sep.2016 04:00
Oppdatert: 22.sep.2016 09:57

Problemet med mange russelåter er at de omfavner et forhistorisk kvinnesyn der jenter kun er objekter som skal erobres og nedlegges. I foregangslandet på likestilling hadde vi håpet på bedre holdninger. At unge gutter drømmer og fantaserer om sex er forståelig, men det er betenkelig med holdningene til jenter de gir uttrykk for - de ser ikke på jentene som likeverdige personer. Det er vanskelig å forstå at jentene aksepterer å bli objektivisert på denne måten, hvor ord som hore og luremus florerer i russelåtene. Russen sier at det bare er for å provosere, ordene betyr ikke noe. Jo, ord betyr noe, det er nettopp poenget med språket at ord bærer mening. Ord betyr noe både for sender og mottaker. Hvorfor skulle ordene provosere hvis de ikke betyr noe?

Jenter, ikke finn dere i dette. Krev å bli sett som personer som skal respekteres og elskes, ikke noe som bare skal erobres, telles og kastes etter bruk. Ikke la dere tråkke på, for det er nettopp det mange russelåter gjør.

Det å «provosere» med drøye tekster imponerer ikke. Da er dere på linje med femåringen som kommer hjem fra barnehagen og triumferende roper «pule» uten å skjønne hva det betyr, annet enn at det er stygt og forbudt – og derfor spennende og tøft. Det er bare trist og patetisk å høre stupfull russ skråle om sex på denne måten. Tenk på at det ikke bare er dere russ som hører på og blir påvirket av russelåtene. Barn laster ned, spiller og synger med på sangene uten å forstå hva det egentlig betyr. Dette bidrar til å spre og sementere et krenkende kvinnesyn som ikke hører hjemme i et likestilt samfunn.

Vi ønsker å bli imponert. Vis oss en russefeiring der dere kan feste og ha det moro uten å krenke, men utfordre på en positiv måte. Bruk all deres ungdommelige energi og engasjement på noe positivt, ikke bare på tom selvsentrert feiring av dere selv. Vi oppfordrer alle russelåtskrivere og – kjøpere å lytte til tidligere russepresidenter: Lag fengende partylåter som inneholder noe annet enn rølp og fyll og krenkende kvinnesyn. Vi vet at dere kan bedre.

Vi på Likestillingssenteret tar gjerne imot en invitasjon fra russen til å diskutere dette.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke