buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
JAKT: I høst er det igjen tillatt å bruke blyammunisjon.
Foto: Gorm Kallestad , NTB SCANPIX
 
Smaker bly godt?
Jakt: Fra i høst er det tillatt med bly igjen. Men de skadelige effektene på viltkjøttet er veldokumentert.

0
Publisert: 21.sep.2015 04:00
Oppdatert: 21.sep.2015 08:45

Bruk av blyhagl under jakt over fastmark har vært forbudt siden 2005. Denne høsten er det igjen åpnet opp for bruk av blyhagl under jakt over fastmark, og jegerstanden jubler. Men hva er det jegere egentlig jubler for?

De skadelige effektene av bly i viltkjøtt er et veldokumentert problem. Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet er krystallklare på at gjeninnføringen av blyhagl er et miljøproblem og et potensial for helseskade. I flere land er det laget kostholdsråd for konsum av kjøtt fra vilt felt med blyholdig ammunisjon, fordi små blyfragmenter kan påvises i kjøtt langt unna skuddsåret.

Småvilt felt med blyhagl vil dermed være en kilde til ytterligere blyeksponering. Studier har vist at personer med ett eller to blyhagl i blindtarmen hadde blyverdier i blodet tilsvarende ni ganger over grenseverdien for når bly ansees å gi skadelig påvirkning av hjernen og nervesystemet.

Stortingets avgjørelse om å gjeninnføre blyhagl under jakt er bare ett av flere eksempler på hvor galt det kan gå, når dyktige lobbyister lurer politikerne.

Viltkjøtt er økologisk mat og et alternativ til å spise kjøtt fra dyr holdt i fangenskap. Hos vilt avlivet med blyholdig jaktammunisjon vil imidlertid kjøttet i tilknytning til skuddsåret inneholde blypartikler. For vilt som er felt med rifle er det mulig å skjære bort mye av det blyinfiserte kjøttet, men for vilt felt med hagle vil det være omtrent umulig å fjerne blyinfisert kjøtt.

Bly (Pb) er et giftig grunnstoff som i varierende grad finnes naturlig i berggrunnen. Vi er derfor eksponert for små mengder bly i det daglige. Imidlertid regnes bly for å være giftig fra første mikrogram. Derfor gjelder det å holde blymengden i kroppen lav.

Inntak av bly hos mennesker og dyr skjer enten gjennom lungene i form av inhalering av blyforurenset luft, eller gjennom fordøyelsessystemet ved konsum av blyholdig mat. Vi har heldigvis fått eliminert mange «unaturlige» blykilder, men studier har vist at bittesmå blyfragmenter fra kjernen av rifleprosjektilet sprer seg fra sårkanalen og opp til flere desimeter ut i kroppsvevet.

Hos hjortevilt finner en dermed betydelige mengder usynlig bly i kjøtt som er langt fra skuddsåret og ikke har synlige skuddskader. Slike bittesmå blyfragmenter finnes også i betydelige mengder i kjøttet fra fugl skutt med blyhagl. I tillegg hender det at man svelger ned hele blyhagl når en spiser slikt kjøtt. Mennesker som spiser kjøtt fra dyr skutt med blyholdig ammunisjon vil altså ha et blyinntak mye høyere enn andre.

I tillegg vil tradisjonell tilberedning av viltkjøtt, som for eksempel tilsetting av vin eller eddik, koking og steking kunne øke i hvilken grad blyet tas opp og kommer fram til organer det har effekt på.

Hos mennesker er derfor faren for helseskade forårsaket av blypåvirkning vurdert som stor hos personer som regelmessig spiser vilt. I 2013 fastsatte EFSA (European Food Safety Authority) 12 µg/l som grenseverdi for når blyinnholdet i blodet gir negativ påvirkning av hjernen og nervesystemet. Studier har vist at personer med ett eller to blyhagl i blindtarmen hadde dobbelt så mye bly i blodet som kontrollgruppen.

Samme resultat viser studier av lokalsamfunn på Grønland, der blodverdiene var ti ganger over EFSA sin grenseverdi. I en studie av blykonsentrasjonen i kjøttdeig fra elg samlet inn fra 48 norske jegerhusholdninger og fem viltkjøttprodukter kjøpt i norske dagligvarebutikker, ble det funnet blykonsentrasjoner 56 ganger høyere enn EUs anbefalinger.

Forfatterne konkluderte med at selv et moderat inntak av kjøtt fra elg skutt med blyholdige riflekuler utgjør en betydelig risiko for å utvikle negative helseeffekter. Tilsvarende funn er gjort i Sverige, hvor det er utarbeidet kostholdsråd for vilt skutt med blyholdig ammunisjon. Vilt skutt med blyhagl vil være kilde til ytterligere blyeksponering.

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har vært aktiv pådriver i arbeidet med å gjeninnføre blyhagl. NJFF hevder å ha fremlagt dokumentasjon til energi- og miljøkomitéen på Stortinget på at blyholdig jaktammunisjon kan betraktes som ufarlig for helse og miljø. En slik påstand gjenspeiler på ingen måte det vitenskapelige kunnskapsgrunnlaget dokumentert gjennom internasjonalt anerkjent og kvalitetssikret forskning.

Når vi søker i internasjonale vitenskapelige litteratur-databaser, finner vi ikke dokumentasjon for slike funn. Dette gjelder både de direkte helseeffektene av blyinntak på mennesker og dyr, forurensning og akkumulering av bly i miljøet for øvrig. Det er et åpenbart sprik mellom den internasjonale faglitteraturen og dokumentasjonen Stortinget har lagt til grunn for sitt vedtak.

NJFF underkjenner i praksis anbefalingene og konklusjonene fra Norges ledende kompetansemiljøer og et samlet internasjonalt og tverrfaglig vitenskapelig miljø, for å nå et mål ingen er tjent med. Det finnes ikke noe vitenskapelig grunnlag for NJFFs påstander.

Lobbyvirksomheten mot politikerne har åpenbart foregått på sviktende faglig grunnlag. Helse- og miljøkonsekvensene som følge av at blyhagl gjeninnføres er så alvorlige og godt dokumenterte at saken bør vurderes på nytt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat