23. okt
 
Snikinnføring?

Publisert: 18.des.2018 13:04
Oppdatert: 18.des.2018 13:15

HA melder 15. desember at rådmann Gudbjørgsrud vil pålegge Hamars innbyggere å betale 4.800 kroner for å få sine døde kremert. Hans forslag står som en kommentar til kommunens økonomiplan. Den skal lese økonomiplanen nøye, som skal få det med seg.

Rådmannen sier til HA at han gjør endringen fordi avgiften ikke er en lovpålagt oppgave. Innebærer dette at rådmannen her signaliserer at han vil stryke alle ikke lovpålagte oppgaver? Eller er det bare en tilforlatelig forklaring, på samme måte som argumentet om at andre sammenlignende kommunene heller ikke betaler. Han unnlater da å nevne at nabobyen Gjøvik betaler. Men den er vel ikke sammenlignbar?

Det mest beklagelige er at rådmannen fremmer saken uten at den har vært ordentlig saksbehandlet. Fagmyndigheten, gravferdsmyndigheten, har ikke fått seg forelagt forslaget. Rådmannen nevner i saksfremlegget ingen ting om hva endringene betyr for en belastning for de pårørende. Så vidt jeg forstår, er saken heller ikke forelagt de politiske partier. Det hele fremstår som rådmannsmakt og som en snikinnføring av en ny avgift.

Neste år er kremasjonsavgiftene beregnet til totalt 1.1 millioner kroner. Det øker forholdsvis mye år om annet. Dette er en årlig avgift Hamar må ut med til krematoriene på Skedsmo, Oslo og Gjøvik. Avgiften til disse krematoriene er en direkte konsekvens av at Hamar ikke reparerer krematoriet sitt.

I tillegg til kremasjonsavgiften, kommer transport av kiste til krematoriene. I dag betaler Nav dette. Det utgjør noe slikt som 4.600 kroner pr kiste. Hvor lenge Nav vil betale denne transporten, er naturligvis også et spørsmål om tid. Avgiften kan lett veltes over på de pårørende, eller kanskje på kommunen når den nå ikke reparere sitt krematorium.

Konklusjonen burde være tydelig. Samfunnsregnskapet skulle tilsi at det er riktig og lønnsomt å ha et krematorium. Slik også Jan Wibe og Hamar Arbeiderparti argumenterte for det i HA 7. november i år.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke