23. okt
STYGT LØFTEBRUDD: I august i fjor lovte Erna Solberg (H) og to statsråder å ha trasevalget i Hamar klar før jul i 2017. Det blir tidligst i 2020. FOTO: ROLF BERNTSEN
 
Solberg-regjeringa ille for dobbeltspor
Vi bør bedømme politikere ut ifra hva de gjør og ikke hva de sier. Det betyr at med regjeringa Solberg (H, Frp, V) må vi vente minst 14-15 år på dobbeltspor til Hamar.

Publisert: 09.okt.2018 14:18
Oppdatert: 09.okt.2018 14:30

Statsbudsjettet for 2019 forkorter ikke den ventetida. Partiene i dagens regjering har lenge opptrådt stygt i saken om dobbeltspor på Dovrebanen. Det ferskeste tilfellet er fra august 2017. Da var statsminister Erna Solberg (H) og to statsråder i Hamar og sa de var positive til trase øst for nye bane, men først måtte alle trasene utredes mer.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) lovte at saken skulle være ferdig før jul i 2017. Som øverste politiker for slike planer måtte han vite at det var umulig. Derfor er det vanskelig å oppfatte løftet som noe annet enn en løgn, eller penere sagt en usannhet. Nå utredes det med sikte på trasevalg i 2020. Det er uvisst om det går.

Også i juni 2017 fikk vi se hvor lavt regjeringa Solberg prioriterer dobbeltspor fram til Hamar. I Stortinget da vedtok de tre partiene i regjeringa og Kristelig Folkeparti å flytte parsellen Åkersvika/Ottestad-Hamar fra indre Intercity til ytre Intercity. Fordi ytre IC er prioritert etter indre IC i utbygging, betyr vedtaket en ekstra utsettelse.

Allerede i desember 2011 så vi klart at dagens regjeringspartier er negative til dobbeltspor på Dovrebanen. Da stemte Fremskrittspartiet i Stortinget nei til dobbeltspor Espa-Minnesund. Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti stemte for utsettelse på ubestemt tid.

Uten at Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet i regjeringa Stoltenberg hadde sørget for flertall i Stortinget for den nevnte parsellen, hadde vi nå ikke hatt en meter dobbeltspor nord for Venjar (Eidsvoll). Da hadde ny bane til Hamar vært veldig mye mer fjernt enn det nå er.

Stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise (H) hevder i HA 5. oktober at jeg får god anledning til å reise med dobbeltspor til og fra Hamar. Jeg er evig optimist, men skal jeg få en slik sjanse, må ett av to skje: Enten må vi få ei rødgrønn regjering, eller så må jeg bli 100 år. Jeg satser på det første.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke