22. jun
 
Søppel er viktig for anbud

Publisert: 13.mar.2018 14:09
Oppdatert: 13.mar.2018 14:57

Sirkula har bedt om tilbakemelding fra sine eiere på å avslutte kapitlet med anbudsrunder og kommersielle selskaper. Bakgrunnen er de kaotiske tilstandene som oppsto da RenoNorden gikk konkurs i september 2017 etter at eierne årene før hadde tatt ut 300 millioner i konsernbidrag fra den norske grenen.

Også i Hamar, Løten Ringsaker og Stange fikk konkursen store konsekvenser. Nå ønsker Sirkula å hente søppelet sjøl. Det støtter vi. Renovasjon er en sentral samfunnsoppgave som ikke må konkurranseutsettes, offentlige penger skal ikke gå til privat profitt.

Kommunalt eierskap vil sikre ryddige arbeidsforhold, stabile rutiner rundt søppelhenting og muligheter til å være aktive når det gjelder nytenkning og enda sterkere fokus på miljøvennlig søppelhåndtering. DeFacto dokumenterte i 2015 at gebyrene knyttet til renovasjon er høyere i de byene som har privatisert tjenestene. Dette skjer selv om private tjenester ofte koster de ansatte dyrt i form av lavere lønn og dårligere pensjon.

Det er skuffende at Hamars rådmann ikke har fått med seg de merverdiene ett offentlig eierskap til hele kjeden rundt søppelhåndtering innebærer. De to viktigste argumentene er sikrere tjenester til innbyggerne og gi de ansatte trygge og forutsigbare arbeidsforhold.

Rådmannen er redd for at kommunalt eierskap skal gi dyrere tjenester på sikt. Rapporten fra De Facto 2015 viser altså det motsatte. Vi tror lokalt offentlig eierskap gir muligheter for kvalitetstjenester innenfor fornuftige økonomiske og samfunstjenlige rammer.

Eierne av RenoNorden har gjort gode penger på kontrakter med norske kommuner, når det buttet imot slo de seg konkurs og overlot ansvaret til kommunene. Dvs. at det er du og jeg som må betale for deres dårlige forretningsdrift.

Det er på høy tid å begrense privatiseringen av viktige offentlige oppgaver. Vi håper Hamars kommunepolitikere og ordføreren nå ser muligheten til å sikre oss alle en bedre renovasjonsløsning som gjør at vi kan møte renovatørene ved søppelkassene og vite at de har gode og trygge arbeidsforhold og at ikke våre penger går til profitt i internasjonale selskaper, men brukes på en samfunnsmessig god måte.

Rødt Hamar

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.